Nieuwsoverzicht

Coaching helpt beginnende leraar

Op 5 oktober was het de Dag van de Leraar. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het belang van onderwijs. Leraar wordt iemand niet zomaar, de eerste jaren voor de klas zijn pittig. Om startende leraren een steun in de rug te geven, bieden schoolbesturen hen coaching.

De PO-Raad (de sectororganisatie voor primair onderwijs) vindt het belangrijk dat beginnende leraren extra ondersteuning krijgen om hun vak uit te oefenen. Op die manier kunnen zij goed in hun beroep groeien en blijft het primair onderwijs een aantrekkelijke sector om in te werken.

Ze heeft daarom hierover in de CAO PO en in het Bestuursakkoord afspraken gemaakt. In de CAO PO staat dat alle leraren in het primair onderwijs die korter dan drie jaar voor de klas staan, recht hebben op een coach en veertig uur per jaar extra tijd voor hun verdere ontwikkeling. Een van de doelen in het Bestuursakkoord is dat vanaf uiterlijk 2017 alle schoolbesturen zorgen voor ‘planmatige begeleiding van elke startende leraar, op basis van een jaarlijkse vaardigheidsmeting’.

In het artikel ‘Startende leerkrachten staan sterker dankzij coaching’ wordt beschreven hoe dat in de praktijk kan worden vormgegeven. Bijvoorbeeld met een coach die in de klas komt kijken bij de startende docent en die na afloop de les doorspreekt.

Meer lezen? Op Coachlink zijn veel artikelen te vinden over coaching en docenten.

  • Datum 06 okt 2015

Gerelateerde onderwerpen