Nieuwsoverzicht

Werkgerelateerde coaching blijkt effectief

Een nieuwe overzichtsstudie laat zien dat werkgerelateerde coaching een effectieve interventie methode is om medewerkers te stimuleren in hun professionele ontwikkeling en beter te laten presteren op de werkvloer. Daarnaast geeft deze studie nieuwe opmerkelijke inzichten.

Na de eerste metastudie over coaching van Theeboom et al. (2014) is er nu een tweede meta-studie (Jones, et al., 2015) verschenen die inzoomt op de effectiviteit van werkgerelateerde coaching. In dit onderzoek (waarvoor 17 onderzoeken werden bestudeerd, met in totaal 2.276 coachees) is er specifiek gekeken naar hoe coaching plaatsvindt in de werkomgeving en wat het positieve effect daarvan is op werkgerelateerde uitkomsten zoals motivatie (affectieve uitkomsten), het leren van nieuwe vaardigheden (skill-based) en de prestaties op het werk (individual-level results).

De belangrijkste bevindingen zijn de volgende:

De coaching heeft een positief effect op werkprestaties (performance)
Vooral de prestaties op het werk (gemeten op individueel niveau) blijken sterker te worden beïnvloed door coaching. Een verklaring die Jones en collega’s hiervoor geven is dat coaching de gepersonaliseerde ontwikkelactiviteiten stimuleert en dat deze direct toegepast kan worden in de dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer.

Interne coaches doen het net iets beter
De heersende opinie is dat een organisatie beter externe coaches in kan zetten omdat deze door coachees gezien worden als meer onafhankelijk dan interne coaches. Uit de meta-analyse blijkt echter dat het positieve effect van coaching sterker is bij de inzet van interne coaches in vergelijking met de inzet van externe coaches. Dit kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat de interne coaches de organisatie goed kennen.

Inzetten van feedback is twijfelachtig
Uit het onderzoek blijkt dat feedback door collega's, leidinggevenden en andere betrokkenen (multi-source feedback) geen bijdrage leverde aan de effectiviteit van de coaching. Sterker nog, coaching zonder deze vorm van feedback bleek positievere uitkomsten op te leveren dan coaching waarbij er wel gebruik wordt gemaakt van deze feedback.

Kortdurende coaching is ook effectief
Dat wil zeggen dat de onderzoekers geen verschil hebben gevonden in effectiviteit van de coaching als het gaat om de lengte van de coaching uitgedrukt in weken. Ook is er geen effect gevonden met betrekking tot het aantal coachsessies.

Blended coaching blijkt een goede aanvulling
Anders dan de onderzoekers hadden verwacht, blijkt blended-coaching net zo goed te werken als alleen face-to-face coaching. Dit wil zeggen dat de inzet van technologie binnen coaching het mogelijk maakt om coachees ook op afstand te begeleiden. Hierdoor kan coaching meer flexibel en tijdsonafhankelijk worden ingezet.

Lees het volledige bericht op www.nobco.nl/nieuws/1436721422786

  • Datum 24 aug 2015

Gerelateerde onderwerpen