15-6-2018

keuze

“#OnOffline is dé verzamelplek van succesverhalen en coachoefeningen als het gaat om een balans tussen on- en offline zijn. Fouten en bevindingen delen is wat het avontuurlijk maakt”, zegt Samantha Bakker (24), Eigenaar SamCoaching en oprichter #OnOffline.

Al sinds juni 2017 verzamelt Bakker persoonlijke succesverhalen en (coach)oefeningen: over hoe je online tools je offline leven kunnen versterken. Inmiddels kent de beweging #OnOffline een steeds groter groeiende groep (jonge) mensen. Kiezen hoe jouw online leven jouw offline (persoonlijke) doelen versterkt, blijkt een invloedrijke keuze.
Door bevindingen vast te leggen via de hashtag #OnOffline, welke zowel online als offline geldt, leert iedereen mee. Je kunt zelf ook meedoen. Het is simpel. Stel jezelf een challenge: een doel over het onderzoeken of verbeteren van jouw persoonlijke on/offline gedrag en balans. Leg na deze persoonlijke challenge je bevindingen vast. Bijvoorbeeld ná een periode offline zijn. Dit kan via een persoonlijke blog of social media post waarin je vertelt over jouw ervaring. En over wat voor jou werkt om een persoonlijke balans te creëren.

Hoeveel en op welke manier

Bakker vertelt. ‘Ik vroeg me af hoe je je online leven in je offline leven beter zou kunnen benutten. Ze weet wat veel online zijn kan betekenen. Ik begeleidde een gamer die slecht sliep en constant steken in zijn hoofd had. Dat bleek te komen van te veel schermgebruik, hij had geen rem. Gevolg was dat hij zijn ict-studie niet kon afmaken. En zo heb ik in de afgelopen drie jaar dat ik dit doe nog veel meer van dit soort verhalen gehoord. Als je bezig bent met persoonlijke doelen bereiken kunnen je “socials” als Facebook en Whatsapp in de weg zitten maar het kan ook juist heel handig zijn. Ik laat mensen nadenken over de vraag hoe veel en op welke manier je het liefst online wil zijn.’

‘Zo vergroten we collectief ons zelfvertrouwen: dat nodig is om daadwerkelijk te leven zoals je echt het liefst wilt leven, zonder afleiding door verslaving. En dat is waar de beweging #OnOffline over gaat. Ik zie het als mijn taak om hierin actie te ondernemen: veel mensen willen minderen, maar weten niet hoe. #OnOffline geeft hen tools die nodig zijn. En die toolbox wordt iedere dag beter. Hoe meer mensen bewust worden – hoe meer we leren, hoe gedisciplineerder we worden. En hoe groter deze zelfkennis, inclusief het besef dat we leren van anderen en anderen van ons, hoe sterker we worden als persoon.’

Voor nu en voor nieuwe generaties

De werkwijze van SamCoaching richt zich op keuzes maken en ontdekken wat bij je past. SamCoaching verzorgd coaching en workshops gericht op keuzes maken. Met ingang van april 2018 geeft SamCoaching ook mini-workshops gericht op balans. En binnenkort verzorgt Samantha Bakker ook een speech over alle verzamelde ervaringen tot nu toe, van #OnOffline. ‘Samen met Emel Koç – een enthousiaste student Communicatie van Windesheim Flevoland (die zelf ook een blog schreef) – gaan we proberen geld in te zamelen voor #OnOffline met een pitch. Het begon met een tiental mensen die door mij geïnspireerd waren om zelf ook blogs te schrijven. Inmiddels zijn dat er nu steeds meer en zijn we in december ook in de krant gekomen met de beweging #OnOffline. Nu de workshops en misschien in de toekomst wel een festival.’ Sam van SamCoaching droomt verder: een festival of speelse activiteit gericht #OnOffline en vooral op bewustwording, voor nu en voor nieuwe generaties – wie weet.

Ervaringen met balans

Lees hieronder persoonlijke ervaringen van deelnemers aan het #OnOffline project van SamCoaching.

Jennifer Asarfi (Kickboks docente bij Second South)
Ik wil graag mijn positieve ervaring met het on- en offline zijn met je delen: Ik heb een keer bewust gekozen mijn telefoon thuis te laten (2 weken zoals jou lukt me nog niet denk ik haha). Het verbaasde me dat ik bijna, tot geen neiging had m’n telefoon te checken. Ik kon me veel meer focussen op de dingen die gedaan moesten worden zonder afleiding. En kreeg ze ook veel sneller af. Maar ook heb ik gemerkt dat ik veel beter kon nadenken. Als in m’n gedachtes beter kunnen ordenen. Je was gewoon met jezelf bezig ipv jezelf af te leiden met filmpjes op Facebook. Het pakte voor mij dus erg positief uit en zal het zeker vaker doen.

Thom Laagkemper (Derdejaarsstudent Communicatie bij Windesheim Flevoland, zie ook zijn blog Ik kies voor de juiste balans)
Erop uit gaan en genieten van het leven zorgen ervoor dat ik heerlijk tot rust kom. De online wereld en het evenementenleven zijn soms best hectisch, dus die rustmomentjes vind ik echt heerlijk.

Stein Janssen (Trainingsacteur en oprichter bij Toneelgroep Sterrenstof)
On en offline heeft voor mij een diepe betekenis daar waar ik al sinds mijn 13e game met de hele wereld. Vroeger had ik vrienden in verschillende landen waarmee ik digitale werelden verkende en deden we aan roleplay en maakte we de mooiste verhalen. Ik heb mooie herinneringen online en heb er een van mij beste vrienden aan over gehouden waarmee ik nog graag terugblik op alle leuke en bizarre dingen die we hebben mee gemaakt de afgelopen 10 jaar. Wat social media betreft ben ik meer een aanschouwer dan een deler. Ik merk dat ik weinig behoefde heb mij online te profileren aangezien ik mij liever in persoon presenteer dan in woord. Toch merk ik dat ik voor mijn onderneming meer moet doen om in de picture te komen en blijven. Want in die zin kan online je grootste vijand zijn: ga je mee in de grote stroom van delen en aandacht zoeken? Of kwijn je weg in de anonimiteit . Soms blijkt er niks tussen te zitten. Toch voorzie ik een wereld waarin iedereen zijn kunsten en kennis kan op een authenthieke manier kan delen op het world wide web.

Kyra Teunissen (Onderwijsassistent, zie ook haar blog Ik kies voor offline gaan)
Vaak heb ik met de gedachte gespeeld om eens een week lang geen gebruik te maken van Facebook of WhatsApp. Één week!? Joh, dat is lang!!!! Wellicht dient de blog voor mij als stok achter de deur en ga ik het nu ook daadwerkelijk DOEN.

Bram Verstraelen (Ondernemer bij DJ Soriento)
Ik merk dat ik best gehecht ben aan de online wereld. Ik denk dat ik tot de laatste generatie behoor waarbij ik ben opgegroeid (tot 12 jaar) zonder mobiel en zonder internet (tot 14 jaar). Nu bijna 10 jaar later kan ik mij geen leven zonder internet meer voorstellen. Het is een prachtige uitvinding die ons in staat stelt om een hele hoop kennis en ook onzin natuurlijk, te delen. Ik spendeer zo’n 2-3 uur per dag online; lees de krant, doe wat aan social media en nu ik aan de andere kant van de wereld woon (Australië) houd ik mijn vrienden en familie up to date met filmpjes op youtube. Ik vind het fantastisch dat ik de mogelijkheid heb om zo te blijven communiceren met Nederland. Soms heb ik een dag geen internet als ik aan het reizen ben en dan mis ik ook niets moet ik eerlijk zeggen. Wel lekker eigenlijk, tijdelijk ‘afgesloten’ van de bewoonde wereld! Ik waardeer het nog steeds heel erg om lekker een balletje te trappen met vrienden of een kaartspelletje te spelen. Ergens ben ik wel bang dat de generatie die nu geboren wordt dit niet of anders ervaart. Uiteraard is dit niet per definitie slecht, maar in mijn opinie is het wel erg belangrijk de wereld voor hen niet alleen online bestaat.

Dominique van Helvert (Zelfstandig ondernemer bij De Videomeisjes)
Ik heb alle meldingen van apps op mijn telefoon uit staan. Ik check mijn mail/FB/WhatsApp wanneer ik dat wil en niet wanneer mijn telefoon trilt. Dat leverde eerst discussies op (o.a. partner die niet had onthouden dat ik geen melding krijg als hij appt en dat hij me dus moet bellen als het dringend is) maar het heeft me uiteindelijk meer rust gegeven. :-)

Cyril Witte (Student CMV aan de Hogeschool van Amsterdam)
Ik heb tijdens de kerstvakantie twee jaar geleden omdat ik er even geen zin meer in had mijn smartphone verruild voor een simpel telefoontje. Ik gebruik die telefoon nu nog steeds, zo fijn vind ik het. Volgens mij is het vooral heel belangrijk dat je zelf controle kunt houden over wat er gebeurt in je leven, dus als je telkens whatsappjes of andere meldingen krijgt, of op onverwachte momenten gebeld wordt, wordt je positieve ervaring met het online bestaan al snel een stuk minder.

Stefan Broeder (Zelfstandig ondernemer bij IamTalkingMusic)
“Ik ben langzaam terug gegaan van meerdere keren per dag kijken naar 1x op een vast tijdstip, en nu 1x per week. Groot voordeel is dat na een week niet kijken alle leuke en belangrijke dingen bovenaan staan, dus je bent zo klaar!”

Emel Koç (Vierdejaarsstudent Communicatie bij Windesheim Flevoland, zie ook haar blog Ik kies voor kansen)
Een voordeel van offline zijn is dat je kansen ziet, in plaats van je social media feed.

Op keuzecoaching.wordpress.com zijn alle blogs te lezen. Ook is het project te volgen op de instagram van @keuzecoaching.

Er zijn geen bijlagen beschikbaar bij dit artikel
Er zijn nog geen recensies geplaatst