Alle blogposts

De zomer van... Ineke Kievit-Broeze

De zomer is in volle gang en daarmee ook de vakantietijd. Hoe laten coaches en andere professioneel begeleiders hun werk los in deze periode? We vroegen het aan Ineke Kievit-Broeze, directeur en oprichter van KBC Optimising People te Huizen en auteur van o.a. Effectief tijdbeheer.

Hoe laat jij je werk los?

Ik laat mijn werk niet los. Ik werk en werk niet. Mijn werk is mijn hobby, dus ook in de vakantie doe ik allerlei ideeën op. Ik verzamel wat ik noem ‘puzzelstukjes’, die ik dan later weer kan gebruiken. Bijvoorbeeld een bezoek aan Vezelay (Frankrijk), dat uitmondde in een onverwacht bezoek aan Taizé, zestig kilometer verderop. Daar wilde ik altijd al eens kijken en dan doen we dat spontaan. Ik zag dat een rabbi die avond een lezing hield. We konden er niet op wachten maar een foto was zo gemaakt. Omdat ik momenteel een boek schrijf over de oorlog, die overleefd werd door een kleine joodse jongen die bij mijn grootouders kon onderduiken, wilde ik meer weten van die rabbi. Dan mail ik een vriendin in Israël en ja hoor, zij weet wie dat is en zo google ik verder. Heel ontspannen allemaal. Ons motto in de vakantie is: ‘let’s get lost.’

Wanneer weet ik of het een bruikbaar puzzelstukje is? Daarvoor gebruik ik mijn 168-uursmodel, zie de afbeelding hieronder. Ik weet dus globaal wat mijn streefdoelen zijn op al die verschillende domeinen, werk en privé. Ook gebruik ik de vakantie om met mijn man onze wensen door te praten en op elkaar af te stemmen. Waar hebben we behoefte aan? Na die gesprekken maak ik mijn eigen zesmaands strategie op. Dat doe ik ongeveer elke zes maanden en de vakantie is daarvoor een mooie tijd. Evenals trouwens de periode tussen Kerst en Oudjaar.

168-uursmodel

Figuur: 168-uursmodel

Welk(e) boek(en) lees jij tijdens je vakantie? Probeer je juist een inhaalslag te maken in de vakliteratuur of lees je ter ontspanning iets totaal anders?

Ik lees in mijn vakantie graag iets wat aansluit bij mijn plannen. Dat kan een biografie zijn, omdat ik zelf met familieboeken bezig ben. Hoe schrijft een andere schrijfster? Welke stijl spreekt me aan, waarom ben ik geboeid, of waarom leg ik het alweer weg na dertig bladzijden? Bijvoorbeeld Soerabaja, van Pauline Slot. Dat vond ik een prachtig boek. Verder altijd iets spiritueels. Bijvoorbeeld: Compassie, van Karen Armstrong. Leerzaam boek voor mij, vooral als ze het over zelfcompassie heeft.

Wat is jouw favoriete vakantieactiviteit?

Mijn favoriete vakantieactiviteit is lummelen. Gewoon doen wat op dat moment het meest aangenaam lijkt, soms samen met mijn man, vaak ook alleen omdat onze wensen niet steeds parallel lopen. Hij zit graag in de zon, ik houd het daar nog geen vijf minuten in uit, dus ik zoek een mooi plekje in de schaduw… met een boek!

Maar altijd wandel ik een uur of langer. Bekijk de omgeving en mijmer over wat ik om me heen zie en wat ik vanbinnen, in mezelf waarneem... En dan ’s avonds samen ergens lekker eten...


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 17-7-2018