Alle blogposts

Joyce Lakwijk - 'In het donker zie je hem niet'

Vijf lessen persoonlijke communicatie

Donker is zijn huidskleur. En hij oogt relaxed. Hij zit rechts naast me op een krukje, leunend tegen een muur. Met zijn vijven zijn we bij elkaar gekomen voor de dagelijkse overdracht bij wisseling van de dienst. Ik ben erbij als ‘coach on the job’ om dit ook mee te maken. Het overlegje begint natuurlijk met wat kletsen: “Lang niet gezien”, zegt Piet (fictieve naam) tegen Jan, de donkergekleurde medewerker. Thea die naast Jan zit, antwoordt adrem en met een lach op haar gezicht: 'In het donker zie je hem natuurlijk niet…!' Ik schrik van wat ze zegt. Anderen ook? Want er valt een stilte. Het is maar een splitsecond en ik vraag me af of ik iets proefde van een geladen sfeer. Voordat ik het weet wordt het overleg gestart en zit ik met een levensgroot vraagteken. Wat gebeurde hier? En waarom wordt er niet corrigerend gereageerd op de, in mijn ogen, racistische opmerking van Thea?

Dan is er iets urgents aan de hand op de werkvloer waar Thea direct heen moet. Ik besluit met haar mee te gaan zodat ik haar zelf kan bevragen over deze situatie. Zij blijkt snel te moeten handelen en ik voel dat het moment niet juist is. Als ik weg moet, zijn mijn vragen nog niet beantwoord. Met als gevolg dat er een oordeel in me fluistert: racisme wordt hier geaccepteerd op de werkvloer! Ik kan het niet geloven. Ik wíl het niet geloven. En neem me stellig voor: de volgende keer spreek ik Piet of Thea aan.

Twee dagen later ben ik weer op die locatie en wil helderheid hebben. Ik loop de werkvloer op en bots bijna tegen Jan op. Het is me glashelder wat me nu te doen staat. Ik vertel mijn verhaal aan hem, vertel hoe ik ben geschrokken en vraag naar mogelijk racistische motieven van Thea. Op mijn verhaal reageert hij met een glimlach.

Thea en hij blijken elkaar al heel lang te kennen en hun gezinnen komen bij elkaar over de vloer. Het was dus een grapje van Thea; zonder lading. En de anderen die erbij waren weten dat ook, kennen de context, die ik dus niet kende. Dé voedingsbodem voor onterechte oordelen.

Tijdens het voorval had hij wel waargenomen dat ik schrok. En, hij had míj daarover willen aanschieten…

Met dank aan Piet, Jan en Thea leer ik hier vijf belangrijke lessen in persoonlijke communicatie die ik graag met je deel:

1. Blijf waarnemen wat er tussen mensen gebeurt èn hoe jij reageert met je lichaam, gevoelens en gedachten (=oordelen);

2. Formuleer intern een heldere focus op wat je wilt vragen, zeggen of doen;

3. Sta open voor de juiste situatie en het tijdstip om je uit te spreken. Vertrouw erop dat dat vanzelf duidelijk wordt.

4. Spreek je uit over wat het effect is op jou van wat er gebeurt;

5. Verdiep je in de context, dus, blijf nieuwsgierig en stel een vraag. Dingen zijn mogelijk anders dan jij denkt;-)

 

Leren hoe je effectiever kunt communiceren? joycelakwijk@icloud.com


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 21-6-2019