Hoe groen is jouw gras?

Hoe groen is jouw gras?

Als je (soms) baalt van je baan

Ester de Bruine, Roderik Bender | Boom uitgevers Amsterdam

Een andere baan

Maar liefst 40% van alle werknemers verlangt regelmatig naar een andere baan. Maar je hoeft niet per se van baan te veranderen om een prettiger leven te hebben. Het is bovendien maar de vraag of je erop vooruit gaat in een nieuwe baan, want je neemt je eigen valkuilen mee en zult mogelijk toch weer gefrustreerd raken, maar over nét iets andere zaken. Hoe groen is jouw gras? helpt je om minder last te hebben van gedoe op je werk, waardoor je ’s avonds weer energie over hebt voor andere zaken.

 

Kleine en slimme bijsturingen

Reorganisaties, onmogelijke targets, een baas die geen waardering heeft voor wat jij doet, of gewoon werk waar je inmiddels op uitgekeken bent. Het zijn allemaal redenen om eens weg te dromen over een andere baan. Onderzoek met dit boek waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Hoe je met kleine en slimme bijsturingen kunt bereiken dat je het al veel beter naar je zin hebt, en zo je gras iets groener kunt maken.

Met behulp van dit boek ben je in staat:

  • om je meer te ontspannen in de huidige (werk)situatie;
  • om betere oplossingen te vinden voor de zaken waar je nu tegenaan loopt in je werk;
  • om ervoor te zorgen dat je in de toekomst, en misschien in andere banen, niet telkens tegen dezelfde zaken aan blijft lopen;
  • om effectief te werken aan een goed perspectief en je zo onafhankelijker te voelen van je werkgever.

 

Volg je passie niet

Hoe groen is jouw gras? zal je niet aanmoedigen om alles los te laten, je passie te volgen en op zoek te gaan naar je droombaan. Dit boek wil juist tegenwicht bieden aan de enorme hoeveelheid boeken die mensen tot dergelijke rigoureuze stappen aanzetten. Je kunt je welbevinden in je werk zelf verbeteren door bijvoorbeeld:

  • te sturen in je werksituatie door goed te onderzoeken waar het je nu echt om gaat, waar de kansen liggen en door ook meer buiten je werk te kijken als het gaat om bevrediging van je verlangens;
  • anders te denken over zaken waar je in je werk tegenaan loopt, door jezelf te trainen in ‘gezond denken’ waardoor je minder heftige emoties ervaart;
  • ervoor te zorgen dat je je niet gevangen voelt, door een doordracht en realistisch plan B te ontwikkelen.

 

De noodzaak van goed loopbaanonderhoud

Hoe groen is jouw gras? bevat prachtige zwart-witfoto’s afkomstig uit het Nationaal Archief. Deze foto’s laten zien hoe het werken in de afgelopen jaren is veranderd. En daarmee tonen ze ook de noodzaak van goed loopbaanonderhoud. Ons werk evolueert snel en de vraag van werkgevers verandert voortdurend. Juist daarom is het goed om af en toe stil te staan en te bedenken welke bijstuurmogelijkheden we hebben in ons werk.

 

Voor wie?

Hoe groen is jouw gras? is geschreven voor iedereen die niet de ideale baan heeft, maar die ook niet – op korte termijn – de stap naar buiten wil of kan maken. Dit is een boek voor mensen die het beste uit hun leven en hun werk willen halen, maar die wel verstandig te werk willen gaan.

Ester de Bruine

Ester de Bruine is onderwijskundige en psycholoog.

Roderik Bender

Roderik Bender is zelfstandig gevestigd psycholoog, trainer en coach (www.bendercoaching.nl). Hij was jaren verbonden aan Schouten & Nelissen in Zaltbommel en is als RET-therapeut opgeleid aan het Albert Ellis-instituut, waarvan hij sinds 2002 erkend supervisor is. Hij is verder gespecialiseerd in voice dialogue en provocatief coachen.

Ester de Bruine Roderik Bender