Ik? Ik stel niks voor

Ik? Ik stel niks voor

Over zelfbeeld

Manja de Neef | Boom uitgevers Amsterdam

Mensen met een negatief zelfbeeld zijn altijd bezig zichzelf te bekritiseren en af te kraken. Elk succes wordt gebagatelliseerd, elke mislukking rekenen zij zichzelf aan. Anderen doen het in hun ogen altijd beter dan zijzelf. Zij zijn ervan overtuigd dat zij niets voorstellen.

 

De complexiteit van een negatief zelfbeeld
Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Bij sommigen is deze overtuiging voortdurend aanwezig, het achtervolgt hen de hele dag. Bij anderen is het gevoel sluimerend aanwezig en steekt het in mindere perioden de kop op. Het gevolg laat zich raden: een negatief zelfbeeld veroorzaakt verdriet, (sociale) angst, passiviteit, somberheid, of juist tomeloze activiteit om maar te laten zien dat zij wél iets voorstellen. Het heeft invloed op alle gebieden in hun leven en, belangrijk, het gaat meestal niet vanzelf over.

 

Sterker in je schoenen staan
Hoe kan je iets aan jezelf veranderen? Manja de Neef legt in Ik? Ik stel niks voor uit wat de oorzaken en de gevolgen kunnen zijn van een negatief zelfbeeld. En hoe je je zelfbeeld kunt verstevigen door middel van een cognitief gedragstherapeutische aanpak. Aan de hand van oefeningen en tips kun je leren zelfverzekerder in het leven te staan door anders naar jezelf te kijken en je anders te gedragen. Ga met je negatieve zelfbeeld aan het werk en ontdek de positieve kant van jezelf.

 

De regie in eigen handen
‘Als je eenmaal wat positiever tegen jezelf kunt aankijken, dan wordt ook je gedrag wat zelfverzekerder. Dan durf je je mond open te trekken, om hulp te vragen of een etentje te organiseren. Het zijn kleine stappen, die motiveren om door te gaan. Je neemt de regie in handen. Gedrag veranderen geeft een enorme boost aan je gevoel.’ - Manja de Neef in Gooi- en Eemlander over Ik? Ik stel niks voor.

 

Ik? Ik stel niks voor is onderdeel van de serie Zorgen voor jezelf. Het is ook verkrijgbaar als e-book.

 


Manja de Neef

De Neef is gespecialiseerd is de behandeling van zelfbeeldproblematiek. Vanaf 1975 werkte zij als gedragstherapeut/psychotherapeut bij GGZ-instellingen. Inmiddels is zij gepensioneerd en vond zij de tijd om te schrijven, wat tot meerdere publicaties heeft geleid. De Neef is nog werkzaam als docent en supervisor bij de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie en bij Rino Noord-Holland. Zij geeft regelmatig workshops en  lezingen en is betrokken bij de ontwikkeling van e-health programma’s. Hoewel zij stamt uit het computerloze tijdperk, vindt De Neef het heel inspirerend om mee te denken over online toepassingen in haar vakgebied.

 

Haar interesse voor de behandeling van zelfbeeldproblematiek is gewekt in de doctoraalfase van de studie psychologie. Scriptie en onderzoek hadden zelf-evaluatie tot onderwerp. Vanaf het moment dat zij met cliënten begon te werken, heeft zij  gezocht naar een vertaling van de theorie naar praktische toepassingen. Binnen de cbt was er in die tijd nauwelijks aandacht voor zelfbeeldproblematiek, dus moest zij  het wiel zelf min of meer uitvinden. In de loop van de jaren heeft dat geleid tot de interventies die in Negatief zelfbeeld beschreven staan.

 

Website
Bezoek ook de website van negatief zelfdbeeld behandelen.

Manja de Neef