Ik voel me zo lelijk

Ik voel me zo lelijk

Ingebeelde lelijkheid of body dismorphic disorder

Bas van Heycop ten Ham | Boom uitgevers Amsterdam

Je neus voelt als een pompoen, je huid als een maanlandschap, je oren krijg je maar niet goed bedekt, iedereen kan je inhammen zien of je benen voelen als boomstammen. Steeds ben je je pijnlijk bewust van je uiterlijk, uren breng je door voor de spiegel, allerlei camouflagetechnieken worden ingezet.

 

Hoe kom je af van dat lelijke gevoel?
Je zult je maar lelijk voelen, dan heb je echt een probleem. Je draagt je lelijke gevoel namelijk altijd met je mee, elke dag, in elke situatie. Ingebeelde lelijkheid, verstoorde lichaamsbeleving, body dysmorphic disorder (BDD), hoe je het ook wilt noemen, leuk is het niet. Een groot deel van de mensen met BDD komt in een isolement terecht. In dit boek wordt uit de doeken gedaan wat BDD is, hoe het zich kan uiten, welke bijkomende psychische en sociale problemen er kunnen ontstaan en hoe het te behandelen is. Na het lezen van dit boek kun je misschien eindelijk uit je schulp komen en iets aan die nare gevoelens over jezelf gaan doen.
 

Zorgen voor jezelf

Dit boek is verschenen in de serie Zorgen voor jezelfDe toegankelijke en praktische boeken uit deze serie helpen mensen inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken van veel voorkomende (gedrags)problemen, en geven handvatten om er zelf iets aan te doen. 

 

Ook verkrijgbaar als e-book.

Bas van Heycop ten Ham

Bas van Heycop ten Ham is geregistreerd GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

 

Voorheen werkte hij als gedragstherapeut onder andere bij Parnassia te Den Haag, UMCUtrecht afdeling Angst- en dwangstoornissen, Landelijk Kenniscentrum voor Eetstoornissen "De Ursula", het Astmacentrum in Davos en vrijgevestigd in Ruinerwold. Sinds januari 2012 werkt hij bij Medinello revalidatiecentrum en heeft hij zijn eigen psychotherapeutisch praktijk in Zwolle. Naast het runnen van zijn eigen praktijk geeft hij les aan gedragstherapeuten in opleiding. 


Bas van Heycop ten Ham is eindredacteur van de boekenserie "Zorgen voor jezelf" van uitgever Boom.

Bas van Heycop ten Ham