Burn-out en naastbetrokkenen

Burn-out en naastbetrokkenen

Clémence Leijten, Armando Theunisse | Boom uitgevers Amsterdam

Als iemand burn-out raakt, dreigt ook zijn omgeving ontwricht te raken. Plotseling is iemand die altijd sterk en daadkrachtig was, tot weinig meer in staat. Omdat iemand met burn-out veel tijd nodig heeft om te herstellen, breekt ook voor de naastbetrokkenen een zware tijd aan.

 

Hoe ga je om met burn-out?

Burn-out en naastbetrokkenen beschrijft hoe je met iemand om kunt gaan die last van burn-out heeft. Leven met en zorgen voor iemand met een burn-out is heel moeilijk: moet je je partner of vriend activeren, of juist rustig in bed laten liggen? De meningen hierover zijn verdeeld.

 

Evenwicht tussen activiteit en passiviteit

Met dit boek willen de auteurs, Leijten en Theunisse, vertellen hoe je om kunt gaan met je partner en hoe je ondersteuning kunt bieden. Maar ook hoe je zelf sterk kunt blijven staan. Naast alle zorg en verantwoordelijkheid is het belangrijk om ook passief te zijn en je eigen emoties te voelen. Dit komt voort uit de overtuiging dat de mens niet voortdurend actief of productief moet en kan zijn. Als je dat doet, raak je uitgeput. In Burn-out en naastbetrokken beschrijven de auteurs hoe een bipolaire levenshouding zorgt voor een evenwicht tussen actief zijn en passief zijn, denken en voelen, de ‘ouder’ en het ‘kind’ in de mens.

 

De bipolaire benadering en het herstelproces

Burn-out en naastbetrokkenen bestaat uit twee delen: het eerste deel zet de bipolaire benadering en haar principes uiteen. In het tweede deel beschrijven de auteurs de fases van het herstelproces van burn-out.

 

Burn-out en naastbetrokkenen is een vervolg op het succesvolle boek Burn-out van dezelfde auteurs dat najaar 2012 verscheen. Burn-out en naastbetrokkenen is ook verkrijgbaar als e-book

Clémence Leijten

Clémence Leijten heeft tientallen jaren praktijkervaring met de therapeutische behandeling van mensen met burn-out en assertiviteit en maatschappelijk functioneren. Hij schreef samen met Armando Theunisse eerder Alles bereikt en toch niet gelukkig (2006) en De kracht van burn-out (2008). 

Armando Theunisse

Armando Theunisse heeft tientallen jaren praktijkervaring met de therapeutische behandeling van mensen met burn-out en assertiviteit en maatschappelijk functioneren. Samen met Clémence Leijten schreef hij eerder Alles bereikt en toch niet gelukkig (2006) en De kracht van burn-out (2008),

Clémence Leijten Armando Theunisse