Moet ik die pillen wel nemen?

Moet ik die pillen wel nemen?

Over het gebruik van medicatie bij psychische klachten

Bas van Heycop ten Ham, Irene van Vliet | Boom uitgevers Amsterdam

Wie heeft er geen mening over medicatie bij psychische klachten? Van antidepressiva zou je suïcidaal worden, kinderen krijgen te snel Ritalin als ze druk zijn, en als je niet oppast word je een zombie van die pillen en kom je er nooit meer vanaf. Anderen hebben er juist weer goede ervaringen mee. Een kritische kijk op medicatie voor psychische problemen is goed, maar soms weet je niet meer welke (ervarings)deskundige je moet geloven. 

Dit onafhankelijk geschreven boek geeft duidelijkheid over medicatiebij psychische klachten bij volwassenen en ouderen, ofwel psychofarmaca. De auteurs beschrijven de werking, het effect en de mogelijke bijwerkingen van alle psychofarmaca die in Nederland worden voorgeschreven. Het boek is een steun bij je beslissing of  je die pillen wel of niet moet nemen.

 

Zorgen voor jezelf

Dit boek is verschenen in de serie Zorgen voor jezelfDe toegankelijke en praktische boeken uit deze serie helpen mensen inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken van veel voorkomende (gedrags)problemen, en geven handvatten om er zelf iets aan te doen. 

 

Bas van Heycop ten Ham

Bas van Heycop ten Ham is geregistreerd GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

 

Voorheen werkte hij als gedragstherapeut onder andere bij Parnassia te Den Haag, UMCUtrecht afdeling Angst- en dwangstoornissen, Landelijk Kenniscentrum voor Eetstoornissen "De Ursula", het Astmacentrum in Davos en vrijgevestigd in Ruinerwold. Sinds januari 2012 werkt hij bij Medinello revalidatiecentrum en heeft hij zijn eigen psychotherapeutisch praktijk in Zwolle. Naast het runnen van zijn eigen praktijk geeft hij les aan gedragstherapeuten in opleiding. 


Bas van Heycop ten Ham is eindredacteur van de boekenserie "Zorgen voor jezelf" van uitgever Boom.

Irene van Vliet

Irene van Vliet is werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum binnen de afdeling psychiatrie. Ze is daar betrokken bij onderzoek naar stemmings- en angststoornissen, de rol van HPA-as, neurotransmittersystemen, hormonen, geheugenstoornissen bij ECT en korte en krachtige behandeling in de 2e lijn. 

Bas van Heycop ten Ham Irene van Vliet