Paradoxaal leiderschap

Paradoxaal leiderschap

Soepel schakelen tussen tegenpolen

Ivo Brughmans | Boom uitgevers Amsterdam

Investeren of besparen? Er bovenop zitten of de ruimte geven? Focussen of verbreden? Vernieuwing of traditie? Gaandeweg veranderen of met een masterplan? Korte termijn of lange termijn? Centraliseren of decentraliseren?...

 

De druk om te kiezen

Je wordt als manager en als professional dagelijks geconfronteerd met het spanningsveld tussen tegengestelde benaderingen. Je voelt daarbij vaak de noodzaak om een ‘eenduidige keuze’ te maken want dat geeft duidelijkheid en houvast. Maar is dat wel nodig… en leidt dit wel tot effectieve en duurzame oplossingen?

 

De kracht van tegenpolen

Paradoxaal leiderschap gaat juist over het benutten van de kracht van tegenpolen. Keuzes maken die recht doen aan beide kanten van de medaille. Dit boek reikt je een verfrissende en uiterst concrete manier aan om tegengestelde krachten met elkaar te verbinden en te combineren. En-en-denken niet als cliché, maar als praktische, professionele vaardigheid. Paradoxaal leiderschap vergroot je vermogen om soepel en wendbaar te schakelen in een dynamische wereld.

 

Het boek van Ivo Brughmans is een geweldige stap voorwaarts in het concreet maken van paradoxaal denken.' - Prof. dr. (em.) Leon de Caluwé, hoogleraar Vrije Universiteit, Amsterdam

'Dit boek is een verrijking. Het is buitengewoon transparant van opzet en toelichting. Je vliegt er doorheen en is zeer toegankelijk.' - Dr. Ben Verleg, managementonderzoeker, -auteur en organisatieadviseur

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Hij is gepassioneerd door het verbinden van tegenpolen en schreef hierover De kunst van het paradoxale leven en Paradoxaal leiderschap.

 

Interview in Coachlink Magazine #6: Omarm de tegepolen in jezelf. Filosoof en managementconsultant Ivo Brughmans over paradoxen.

 

Welke Nederlandstalige management-/coachingsboeken inspireren jou? 

Vooral de fascinerende meesterwerken van de literatuur, zoals alle romans van Haruki Murakami (met uiteraard ‘De opwindvogelkronieken’, ‘Kafka op het strand’, ‘1q84’ en ‘De moord op de commendatore’), die de ultieme synthese weet te vinden tussen magie en hyperrealiteit, tussen afstandelijkheid en gevoel en tussen Oost en West. 

 

Waar haal jij verder je inspiratie vandaan?

De overvloed en duizelingwekkende complexiteit van de natuur, zowel groei als vernietiging, zowel thuisgevoel als volstrekte onverschilligheid. Het geruis van de golven en het onafgebroken opvolging van eb en vloed.  En vooral de majesteuze pracht van bomen, elke boom een volledige wereld op zich. Bomen zijn verbinders van hemel en aarde: hoe dieper de wortels, hoe meer ze kunnen uitreiken naar de hemel. En uiteraard dansen! 

 

Wat is je favoriete quote:

 'Altijd immers wanneer iemands leven rijk en vruchtbaar wordt, gebeurt dat pas als gevolg van tweespalt en innerlijke tegenspraak. Nuchterheid en intelligentie, wat zouden die voor waarde hebben als je van de roes geen kennis hebt genomen, wat voor waarde zinnelijk genietingen als de dood niet op de achtergrond stond, en liefde, wat zou die voor waarde hebben als de eeuwige doodvijandschap tussen de geslachten er niet was?’ - Hermann Hesse, Narziss en Goldmund

 

 

Ivo Brughmans