Teamrollen op het werk

Teamrollen op het werk

Meredith Belbin | Boom uitgevers Amsterdam

Individuen en rollen

Een goed team is geen willekeurige verzameling individuen, het is samengesteld uit teamleden met verschillende rollen. Om optimaal te functioneren, moet elk teamlid daarbij de rol vervullen die hem van nature het best ligt. Dit is het uitgangspunt van de beroemde teamrollentheorie van Belbin. Managers en managementtrainers over de hele wereld gebruiken zijn theorie om effectieve teams samen te stellen.

 

Verzwakken en versterken

Belbin legt in dit boek uit dat het werken in teamverband meer is dan een werkverdeling. Om goed met elkaar te kunnen samenwerken, heeft ieder teamlid een rol die strategisch ingezet kan worden bij de interacties met de andere teamleden. Die rol kan het team verzwakken en versterken. Ook geeft Belbin tips waarop je moet letten bij het samenstellen van een team, en bij het aannemen van nieuwe teamleden, zowel binnen het bedrijfsleven als binnen de politiek.

 

Alledaagse werksituaties

Teamrollen op het werk laat zien hoe ook jij de theorie van Belbin in alledaagse werksituaties kunt toepassen. Het boek bevat een schat aan informatie, technieken en nieuwe inzichten. Het geeft antwoord op vragen als:

  • Hoe ontwikkel ik zelfinzicht bij de teamleden?
  • Hoe zorg ik voor goede samenwerking en wisselwerking tussen teamleden?
  • Hoe herken ik geschikte kandidaten voor een team?
  • Hoe bevorder ik onderlinge afhankelijkheid van teamleden?
  • Hoe zorg ik ervoor dat het team goed aansluit bij de organisatie?

 

Voor wie?

Managers, managementtrainers en iedereen die het beste uit zichzelf en zijn team wil halen.

 

Meredith Belbin

Meredith Belbin is de oprichter van Belbin Associates en is als hoogleraar en onderzoeker verbonden aan het Henley Management College. Eerder schreef hij de bestseller Managementteams.

Meredith Belbin