OPTIMISME aan het werk

OPTIMISME aan het werk

Optimaliseer prestaties en werkgeluk met de power van optimisme

Juul van den Boomen |

Optimisme is de brandstof in onze motivatiemotor. Optimisme ontstaat als vertrouwen groter is dan angst. Daarom is optimisme dé onderscheidende factor voor positieve ontwikkeling, ook tijdens veranderingen, crises, grote uitdagingen – op je werk en in je team. Want het helpt ons hopen en dromen om te zetten in concrete actie en doorzettingsvermogen, zodat we onze ambities kunnen realiseren.

 

Direct aan de slag met het POWER to CHANGE-model

Gelukkig is optimisme te ontwikkelen. Door een aantal breinmechanismen slimmer in te zetten en door vaardigheden van realistisch optimisme toe te passen. Met het praktische POWER to CHANGE-model kun je direct aan het werk. Met POWER versterk je de vijf krachtbronnen van optimisme en met CHANGE vergroot je positieve groei en ontwikkeling, ook tijdens verandering of onzekere tijden.

 

Met OPTIMISME aan het werk help je jouw medewerkers, teams of coachees om aan vertrouwen te bouwen, onder alle omstandigheden. Zodat ze potentieel optimaal benutten en blijven groeien. En dat maakt positieve prestaties met succes en werkgeluk mogelijk.

 

Aanbevelingen:

‘This is a wonderful and timely book. It reminds us of the central role of optimism if we want to thrive (and not simply survive), sharing the scientific case for realistic optimism, staying away from toxic positivity, and providing the practical strategies to face today’s challenges and demands positively.’Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog, auteur van Nooit meer te druk

 

‘Juul van den Boomen beschrijft aanstekelijk én onderbouwd hoe je optimisme kunt vergroten, van jezelf en anderen!’ - Matthijs Steeneveld, positief organisatiepsycholoog, auteur van o.a. Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose

 

‘Een inspirerend, persoonlijk en direct toepasbaar boek. Een absolute aanrader voor elke werkgelukdeskundige, Chief Happiness Officer en leidinggevende die aan de slag wil met een realistisch optimistische mindset.’ - Onno Hamburger, psycholoog & grondlegger van werkgeluk in Nederland, auteur van o.a. Handboek Werkgeluk

 

Juul van den Boomen

Juul van den Boomen is eigenaar van Toptimism at Work en coacht teams en individuen naar succesvol en soepel (samen)werken, met positieve energie. Haar kernthema’s zijn topteamwork, werkgeluk en optimisme in het werk.

 

'Als teamcoach en consultant is het mijn missie het werkende en samenwerkende leven succesvoller, lichter en soepeler te helpen maken. Daarbij focus ik op ‘floreren’ in plaats van op ‘repareren’. Dat doe ik door teams te helpen naar soepele samenwerking en positieve prestaties. Door het helpen neerzetten van een inspirerende visie met aantrekkelijke doelen én door aan positieve teamspirit te werken. Gebaseerd op psychologische veiligheid, op werken vanuit sterktes en op het vergroten van (team) optimisme. Door teams en medewerkers te helpen focussen op dat wat werkt en versterkt in plaats van op dat wat beperkt'

 

Welke boeken inspireren jou? 

  1. (Engels, maar wel mijn inspirator nr. 1!) Before Happiness van Shawn Achor:  wat mij betreft dé thought leader in de gelukswetenschap die je aan het denken zet over het verband tussen geluk, het benutten van potentieel en je blik op de werkelijkheid
  2. Je bent wat je doet van Roos Vonk: nuchtere kijk, met humor op hoe we onszelf in de weg kunnen zitten als het gaat om nieuw gedrag aanleren en oud gedrag afleren, vol tips en opdrachten om mee aan de slag te gaan.
  3. Daniel Kahneman: Ons feilbare denken, super interessant om te zien hoe ons eigen brein ons beoordelingsvermogen beïnvloedt (en kan vertroebelen)
  4. Appreciative Inquiry van Matthijs Steeneveld: vol leuke aansprekende, praktische werkvormen rondom kijken naar wat wél werkt en versterkt i.p.v. wat beperkt; 
  5. Werkvuur van Hans van der Loo & Patrick Davidson over de dynamiek en (door)werking van positieve energie in ons werk en de impact ervan op ons werkgeluk.

 

Waar haal je verder inspiratie vandaan?
'Ik haal allereerst mijn praktische inspiratie uit de praktijk met mijn klantteams, daarnaast uit gesprekken met collega’s. Verder vind ik inspiratie in TED talks en publicaties van thought leaders en wetenschappers op het vlak van thema’s als gedrag, verandering, leiderschap, teamwork, welzijn in het werk of onderliggende thema’s daarbinnen'.

 

Wat is je favoriete quote?

Dat is eigenlijk een echte tegeltekst: 'Wat je aandacht geeft, groeit'. Het is ongelofelijk belangrijk om je aandacht te managen. Niet alleen voor meer flow, rust in je hoofd, maar zeker ook voor hoe je tegen de werkelijkheid aan kijkt en dus voor je optimisme. Aandacht resulteert in gewoontevorming namelijk. Dus, zéker in deze wereld vol afleiding en informatie triggers is het belangrijker dan ooit om in staat te zijn je eigen aandacht te managen.

 

Juul van den Boomen