Het ambacht van de secure base coach

Het ambacht van de secure base coach

Transitie mogelijk maken

Jakob van Wielink, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink, Anne Verbokkem - Oerlemans, Leo Wilhelm, Riet Fiddelaers - Jaspers |

Het ambacht van de secure base coach gaat over transitie helpen vormgeven: verandering op de laag van de identiteit van mensen, teams en organisaties mogelijk maken.

 

Leren bij verandering vraagt dat we ons kunnen verbinden met secure bases

Gekozen en niet-gekozen veranderingen zijn de enige constanten in het leven. Ze dagen je op vele manieren uit en bevragen wie je bent, wie je wilt zijn en waarnaar je onderweg bent. Om te leren bij verandering heb je verbinding nodig met secure bases: inspirerende bronnen bij wie of waardoor je je welkom voelt. Ze moedigen je vanuit die verbinding aan de uitdagingen die het leven biedt tegemoet te treden en aan te gaan.

 

Hét handboek voor de begeleiding van mensen en teams in verandering

Het ambacht van de secure base coach is hét handboek dat je theoretische kaders, casuïstiek, concrete handvatten en oefeningen aanreikt voor de begeleiding van mensen en teams in verandering. Je staat stil bij de belangrijkste bouwstenen van het ambacht en gaat op zoek naar de wortels van je begeleiderschap. Je volgt de thema’s van de Transitiecirkel over de steeds terugkerende existentiële thema’s van begeleiderschap. Je leert zelf een secure base te zijn voor je cliënten én leert cliënten zich te verbinden met hun secure bases.

 

Over de auteurs

Jakob van Wielink, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink, Anne Verbokkem-Oerlemans en Leo Wilhelm zijn verbonden aan De School voor Transitie. In dit boek ontsluiten ze de schat aan kennis en ervaring die ze opdeden in het werken met deelnemers, cliënten en teams. Zij werkten daarin samen met Riet Fiddelaers-Jaspers van het Expertisecentrum Omgaan met Verlies.

 

Aanbevelingen

‘Dit waardevolle boek helpt je de kunst echt te verstaan. Ik gun de wereld veel secure base coaches’ – Els van Steijn, coach, familie- & organisatieopsteller

 

‘Een onmisbaar handboek voor iedere begeleider die meer stevigheid en diepgang wenst in dit vak’ – Leanne Steeghs, systemisch trainer en teamcoach

 

‘Dit is een meesterwerk’ – Michelle van Dusseldorp, directeur en psycholoog bij Groundwork Academy

 

Glashelder in concept, rijk aan praktische toepassing, vol inspiratie om achteraf nog eens opnieuw open te slaan!’ – Morten Hjort, directeur en opleider bij Phoenix Opleidingen

 

Meer aanbevelingen >

Jakob van Wielink

Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Daarnaast is hij als faculty mentor verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (VS) en lid van de International Work Group on Death, Dying and Bereavement (IWG). In 2022 was Jakob de Ira Nerken International Keynote Speaker tijdens het jaarcongres van de Association for Death Education and Counseling (ADEC), waarvan hij tevens lid is.

 

Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Hij droeg bij aan (internationale) handboeken over coaching, therapie en transitie en is lid van de Adviesraad van het Tijdschrift voor Coaching.

 

Het ambacht van de secure base coach is Jakobs negende boek over transitie. Eerder was hij coauteur van onder meer Taal van Transitie. Je roeping als leider in een wereld van verandering dat op de shortlist stond voor Managementboek van het Jaar 2021. In 2019 verscheen Loss, Grief, and Attachment in Life Transitions. A Clinician’s Guide to Secure Base Counseling in de Series on Death, Dying, and Bereavement van Routledge.

 

Foto auteur: Niek Stam

Klaartje van Gasteren

Klaartje van Gasteren (1980) is partner in De School voor Transitie. Zij neemt haar ervaring als internationaal consultant en bedrijfskundige mee in haar werk als secure base trainer en coach. Ze begeleidt organisaties, (directie)teams en professionals bij leiderschapsontwikkeling.

 

Samen met collega’s en vakgenoten publiceerde Klaartje artikelen over (persoonlijk) leiderschap en transitie. Ze leverde onder meer een bijdrage aan het boek Taal van Transitie en is medevertaler van het boek Leiden vanuit Purpose. Betekenisvolle doelen realiseren door met focus en vertrouwen te handelen van Nick Craig.

 

In haar werk binnen De School voor Transitie legt Klaartje een bijzondere focus op het werken met het thema vrouwelijk leiderschap.

 

Foto auteur: Niek Stam

Marnix Reijmerink

Marnix Reijmerink (1978) is partner in De School voor Transitie. Hij begeleidt teams, organisaties en hun leiders in binnen- en buitenland bij hun (leiderschaps)ontwikkeling.

 

Marnix is hoofdopleider van de opleiding Secure Base Teamcoachen, waar hij vakgenoten opleidt om te werken met teams, organisaties en hun leiders. Daarnaast werkt hij met een bijzondere focus rond het thema mannelijk leiderschap.

 

Marnix publiceert over (persoonlijk) leiderschap, transitie en teamontwikkeling. Hij leverde een bijdrage aan het boek Taal van Transitie en is medevertaler van de boeken Laat je niet gijzelen. De internationale bestseller over leiderschap, verbinding, dialoog, en werkelijke verandering van George Kohlrieser, Care to Dare. De praktijk van secure base leiderschap van George Kohlrieser, Susan Goldsworthy en Duncan Coombe, De Vaderfactor. De invloed van je vader op je professionele en persoonlijke ontwikkeling van Stephan Poulter en Leiden vanuit Purpose van Nick Graig.

 

Foto auteur: Niek Stam

Anne Verbokkem - Oerlemans

Anne Verbokkem-Oerlemans (1974) is als opleider, coach en supervisor verbonden aan De School voor Transitie. Zij is samen met Jakob van Wielink opleider van Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie en supervisor voor meerdere opleidingen bij de School. Anne richt zich in haar begeleiding in het bijzonder op lichaamsgericht werken.

 

Anne schreef eerder samen met collega’s artikelen voor het Tijdschrift voor Coaching rondom leiderschap in hoogrisicosituaties en vrouwelijk leiderschap. Binnen De School voor Transitie legt Anne samen met Klaartje een bijzondere focus op het werken met het thema vrouwelijk leiderschap.

 

Anne is naast haar werk bij De School voor Transitie organisatiecoach bij de Koninklijke Landmacht. Zij ondersteunt commandanten bij het vormgeven van transitie binnen de organisatie en levert een bijdrage aan sociale veiligheid binnen teams.

 

Foto auteur: Niek Stam

Leo Wilhelm

Leo Wilhelm (1966) is als adviseur verbonden aan De School voor Transitie. Hij is rouwbegeleider, auteur en secure base coach en werkt als leidinggevende binnen de rijksoverheid. Leo was lange tijd als vrijwilliger verbonden aan een hospice.

 

Leo heeft eerder met Jakob van Wielink en Riet Fiddelaers-Jaspers geschreven over begeleiden bij verlies en rouw en over transitie. Hij is coauteur van meerdere boeken, artikelen en bijdragen aan handboeken onder redactie van onder anderen Robert Neimeyer en Johan Maes.

 

Foto auteur: Niek Stam

Riet Fiddelaers - Jaspers

Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers (1953) is als inspirator verbonden aan De School voor Transitie. Ze is oprichter van het Expertisecentrum Omgaan met Verlies te Heeze en medeoprichter van Opleidingen Land van Rouw. In haar privépraktijk coacht ze professionals op het gebied van hechting, rouw en trauma op basis van systemisch werk. Ze is een veelgevraagd spreker, dagvoorzitter en geeft trainingen. Ze ontwikkelde voor het Expertisecentrum Omgaan met Verlies de Mastercourse Systemisch werken met traumatisch verlies en is als opleider hieraan verbonden.

 

Het oeuvre van Riet Fiddelaers-Jaspers is groot. Ze schreef tientallen boeken over verlies en rouw, hechting en trauma zoals Met mijn ziel onder de arm. Tussen welkom heten en afscheid nemen, Herbergen van verlies. Thuiskomen in het Land van Rouw en de bestseller Natriltijd. Terugbuigen na de storm die allemaal diverse herdrukken kennen. Van haar handboek Jong Verlies. Rouwende kinderen serieus nemen zijn inmiddels vijftien drukken verschenen. Riet is coauteur van Taal van Transitie. Samen met Hanneke Fiddelaers maakt ze de veelbeluisterde podcast De verliescirkel.

 

Foto auteur: Hilde Harshagen 

Jakob van Wielink Klaartje van Gasteren Marnix Reijmerink Anne Verbokkem - Oerlemans Leo Wilhelm Riet Fiddelaers - Jaspers