De 8 coachcompetenties

De 8 coachcompetenties

Gids voor de professionele coach

Annemarie van der Meer, Marianne van der Pool |

Goed coachen is net als zwemmen. Je kunt het alleen leren door het vaak te doen en het gedemonstreerd te krijgen. Wat maakt je een goede coach en waar liggen de kansen om een nog betere coach te worden? In dit boek staan de acht kerncompetenties van de International Coaching Federation (ICF) centraal. Deze gouden standaard biedt een zeer geschikte structuur om jezelf als coach te blijven ontwikkelen:

 

  1. Geeft blijk van ethische praktijkuitoefening
  2. Belichaamt een coaching mindset
  3. Maakt en onderhoudt overeenkomsten
  4. Cultiveert vertrouwen en veiligheid
  5. Blijft present
  6. Luistert actief
  7. Bevordert bewustwording
  8. Faciliteert de groei van de cliënt

 

In elk hoofdstuk wordt een competentie uitgelicht, waarin state-of-the-art coachtheorie wordt verwerkt en kunde en zelfinzicht worden vergroot. Voor elke competentie zijn indicatoren geformuleerd die een uitstekende ingang bieden tot oefenen. Je krijgt praktische handvatten aangereikt en je krijgt dieper inzicht in de betekenis en achtergrond van de beschreven competenties.

 

Voor coaches die hun vak willen verdiepen

Beginnende én gevorderde coaches die hun vak als een ontwikkelingsweg zien, vinden in De 8 coachcompetenties een schat aan inspiratie waarmee ze professioneel kunnen blijven groeien. Het is ook een must voor iedere coach die examen wil doen voor ICF-certificatie.

 

Nieuw in deze herziene editie

In deze herziene editie wordt de nieuwe, geactualiseerde indeling gevolgd van het ICF-competentiemodel dat in 2021 is ingegaan. Het bestaat nu uit acht in plaats van elf competenties en er is zelfs een nieuwe competentie bijgekomen.

Annemarie van der Meer

Annemarie van der Meer, ICF Master Certified Coach en psycholoog, werkt internationaal als coach, trainer en facilitator en is Master Practioner NOBCO/EMCC. Ze is eigenaar van MEER Coaching en geeft coachtrainingen in diverse landen, ook incompany voor leiders.

 

Sinds de jaren negentig is Annemarie al actief in het coachingsvak. Zij verzorgt samen met Marianne van der Pool de opleiding ‘Coachen als Professie’, die deel uitmaakt van het RINO Senior Certified Coach programma – een ICF Accredited Coach Training Program (ACTP). Daarnaast heeft Annemarie samen met Marianne van der Pool de Coachingschool Amsterdam (www.coachingschool.amsterdam) opgericht, waar zij onder andere programma's aanbieden voor ervaren coaches die hun mastercertificering willen behalen en coachtraining voor leiders in bedrijven geven.

 

Annemarie haalt haar inspiratie uit het samenwerken met collega's, het werken in verschillende landen en culturen, koken en dansen. Haar werk als coach biedt haar de kans om bij te dragen aan de zingeving van anderen, een rol die ze tegelijkertijd als zingevend voor haarzelf ervaart.

Marianne van der Pool

Marianne van der Pool, ICF Master Certified Coach, psycholoog-psychotherapeut n.a., Master Practitioner NOBCO/EMCC, is partner in Van der Pool Consultancy en werkzaam als executive coach. Zij heeft verschillende boeken over coaching geschreven. Behalve zeer ervaren coaches zijn beiden ook mentorcoach, ICF-assessor en coach-opleider, onder andere in het ICF Accredited Coach Training Program (ACTP) voor RINO Amsterdam en bij hun eigen CoachingSchool Amsterdam.

 

Sinds de jaren negentig is Van der Pool al actief in het coachingsvak. Zij verzorgt samen met Annemarie van der Meer de opleiding ‘Coachen als Professie’, die deel uitmaakt van het RINO Senior Certified Coach programma – een ICF Accredited Coach Training Program (ACTP). Daarnaast hebben Van der Pool en Van der Meer samen de Coachingschool Amsterdam (www.coachingschool.amsterdam) opgericht, waar zij onder andere programma's aanbieden voor ervaren coaches die hun mastercertificering willen behalen en coachtraining voor leiders in bedrijven geven.

Annemarie van der Meer Marianne van der Pool