Verandergedrag

Verandergedrag

Hoe je gedragsverandering interactief stimuleert

Thijs Leenman |

Hoe kan je als manager of veranderaar gedragsverandering stimuleren? Dat is in de praktijk knap ingewikkeld. We richten ons vaak op het schrijven van de beste plannen, terwijl gedragsverandering niet uit te rollen is. Gedragsverandering ontstaat juist in onderlinge dynamiek.

 

Psychologische inzichten voor verandergedrag uit de praktijk

In Verandergedrag neemt Thijs Leenman je mee langs de belangrijkste conclusies uit vijftig jaar organisatiepsychologie, klinische psychologie en psychotherapie. Deze verrassende inzichten, die de werkvloer nog nauwelijks hebben bereikt, komen samen in Verandergedrag: gedrag waarmee je gedragsverandering interactief stimuleert. Aan de hand van dialogen en praktische voorbeelden leer je hoe Verandergedrag in interacties het verschil maakt. Bovendien krijg je precies de handvatten die je nodig hebt om in jouw eigen verandercasus concrete stappen te zetten. Een essentieel boek voor elke veranderaar.

 

Verandergedrag in het hoger onderwijs

In Verandergedrag maakt Thijs Leenman inzichten uit de gedragspsychologie concreet toepasbaar voor studenten. Zij kunnen oefenen met eigen casuïstiek die zij in projectgroepen of tijdens stage tegenkomen. Elk hoofdstuk geeft concrete handvatten waarmee studenten kunnen oefenen met het stimuleren van gedragsverandering. De praktijktoolbox aan het einde van het boek geeft een bruikbaar overzicht van alle oefeningen. Volgens het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) fungeert Verandergedrag als gedegen naslagwerk en werkboek. Een stevige basis voor kennisoverdracht, uitwerking van casuïstiek of oefening tijdens werkcolleges.

 

Aanbevelingen

‘Stevig verankerd in de theorie, heel praktisch door de concrete voorbeelden, reflectief en inspirerend: een prachtig boek!’ – dr. Arend Ardon, The Change Studio

 

‘Thijs weet psychologische inzichten op toegankelijke wijze haarfijn naar de praktijk te vertalen.’ – Jeroen Meliëzer, comité Summerschool, Nederlands Instituut van Psychologen

 

‘Dit boek laat zien hoe belangrijk gedrag is in veranderprocessen. Een must-read voor iedere manager.’ – René Verkuylen, Directeur DOCK

Thijs Leenman

Thijs Leenman MSc. is organisatiepsycholoog en communicatiekundige. Daarnaast is hij consultant bij The Change Studio, opgericht door Arend Ardon en Daniel Wolfs. In zijn werk als adviseur houdt Thijs zich bezig met vraagstukken rondom leiderschap en verandering. Het is zijn ambitie om wetenschappelijke inzichten inspirerend te vertalen naar de praktijk van managers. Dit doet hij door te schrijven en het geven van trainingen, lezingen en seminars.

 

“Als dertienjarige jongen kreeg ik van mijn vader een boek van Covey onder mijn kussen geschoven. Deze fascinatie voor leiderschap en verandering heeft mij nooit losgelaten.”

Thijs Leenman