Confrontaties met compassie

Confrontaties met compassie

Meeleven vraagt moed

Pieter Grimbergen |

Over de moed die hulp verlenen én hulp ontvangen vragen

 

15 compassiewerkers aan het woord

Compassievraagstukken vormen een belangrijk aandachtsveld van alle soorten hulpverleners, onder wie (para)medici, coaches, trainers, geestelijk verzorgers en mantelzorgers. In dit boek komen vijftien van hen aan het woord over confrontaties met compassie en over moed in hun meeleven.

 

Compassie vanbinnen en vanbuiten

Dit boek zindert van compassie. Het is geschreven door iemand die allerlei ervaringen in zijn leven heeft omgesmolten tot levenswijze inzichten, schrijft Aart Mak in het voorwoord. Pieter Grimbergen maakt de lezer deelgenoot van zijn inspiratiebronnen en vertelt over compassie en knelpunten, aan de hand van eigen casussen en van zijn gasten. Openhartig, warm, kwetsbaar én krachtig. Diverse kunstuitingen dienen hier als reflectie: schilderijen met de piëta als oorsprong, gedichten om de compassiewerkers te introduceren en per hoofdstuk een passend pianowerk.

 

Een 'leefboek' met confrontaties

Confrontaties met compassie geeft geen stappenplan, geen adviezen of uitgestippelde paden, maar nodigt de lezer – gever óf ontvanger van hulp – uit om zijn vragen over compassie lief te hebben en ermee aan de slag te gaan.

 

Voor wie?

Confrontaties met compassie is geschreven voor hulp- en dienstverleners, onder wie voor coaches, trainers, (para)medici en hun cliënten. Maar ook voor leidinggevenden. Denk bijvoorbeeld aan personeelsmanagers, HR-managers, teamleiders, en afdelingsleiders.

 

Aanbeveling

‘Op gepassioneerde wijze neemt Pieter Grimbergen je mee naar waar met compassie geleefd wordt. Daar waar het schuurt en waar de kracht zit. De moed van het lezen waard.’ – Mariska Cornelissen, Brené Brown-gecertificeerd coach, auteur

Pieter Grimbergen

Pieter Grimbergen maakte in 2012 om gezondheidsredenen een carrièreswitch van concertpianist naar coach voor mensen met tegenslag in gezondheid. Hij is door onder andere Brené Brown opgeleid en volgde cursussen bij het Center for Courage and Renewal. Hij is geregistreerd / erkend Acceptance & Commitment therapeut en erkend Brené Brown BLI Brave Leader. Het werk van Henri Nouwen vormt een grote inspiratiebron in zijn privé en professionele leven. Hij schreef eerder het boek Zorg zingeving en waardigheid, dat in de vakpers mooie recensies oogstte en onderdeel is geworden van de bibliotheek van de Henri Nouwen Society University Toronto.

 

Boeken die Pieter inspireren:

- Als Acceptance & Commitment Therapeut heeft het boek Acceptatie en Commitment Therapie ACT in de praktijk van Russ Harris mij zeer geinspireerd tijdens de opleiding om een ACTer te worden. Wanneer de grondlegger van ACT, Steven Hayes, dit werk een helder en inzichtelijk boek vindt, kan het niet anders zijn dan dat onderliggende processen duidelijk beschreven worden. Maar mede inspirerend vind ik dat Harris in een onderhoudende stijl schrijft met een groot welkom aan de lezer. ACT overigens heeft zich in mijn praktijk ruimschoots bewezen. Dit boek resoneert volledig in mij. Vooral het onderwerp lijden krijgt zo'n realistische invulling in ACT. Lijden en het vermijden daarvan is nooit een succes en ACT is hierin een bewezen en indrukwekkende therapievorm. 

 

- Een heerlijk kritisch boek waar ik regelmatig van op de punt van de stoel ging zitten is Spannende momenten van coaching van Erik de Haan. De Haan deelt zeer genereus vanuit eigen ervaringen en onderzoeken, en dat vind ik altijd prachtig. Na dit boek ben ik zelf meer dan ooit gaan kijken naar veranderingen in mijzelf als coach maar vooral bij mijn clienten. Het resulteerde bijvoorbeeld in ieder slot van mijn coachingssessies: vergeet nooit te zeggen waarvan je als coach zo genoten hebt van je client in het gesprek.

 

- Ik noem twee boeken, in één adem: De kracht van kwetsbaarheid en Durf te leiden van Brené Brown.. Als gecertificeerd en erkend 'Brave Leader Brené Brown' vermeld ik haar werk met warmte. Warmte is precies wat je in haar werk tegenkomt, als manager en als coach. Brown speelt in mijn vorming als coach een zeer grote rol: inzichtelijk, direct, helder zonder oppervlakkig te zijn. Zeer te waarderen vlat het altijd weer dat Brené Brown het niet schuwt om haar eigen valpartijen met de lezer te delen. De menselijkheid staat centraal. 

 

- Omdat ik voornamelijk werkzaam ben met mensen die te maken hebben met tegenslag in gezondheid is het boek Slotcouplet van Sander de Hosson niet alleen inspirerend maar het raakte me ook zo. De coach mag geraakt worden: zonder hart geen relatie met je client. Ik weet dat dit boek geen management- of coachingsboek is, maar juist als coach leer je enorm veel van de belevingen en ervaringen van de werkvloer. Overigens, dit is precies waar het mij in mijn boek Confrontaties met compassie zo om gaat. 

 

-  Als last but certainly not least wil ik het werk noemen van Henri Nouwen. Een coach floreert bij het kennen van zijn eigen fundament. Nouwen is daarin mijn grote hulp, en zijn boek 'Adam' moest ik herhaalde malen opzij leggen: menselijkheid, dienstbaarheid, en een lans breken voor de imperfectie van de mens en het aanvaarden daarvan. Waar accepteren in ACT genoemd wordt, noemt Nouwen vanuit zijn perspectief het woord aanvaarden. Door Henri Nouwen ben ik als coach erg veel gaan houden van het woord 'aanvaarden'. 

 

Waar Pieter verder inspiratie vandaan haalt

Als coach spreek je mensen die jou benaderen met vragen. Vragen vind ik ook in mijn eigen leven van het grootste belang. Afzondering hoort daarbij. Uit afzondering haal ik veel inspiratie en kracht. Driemaal per jaar loop ik een soort pelgrimspad in de Eifel. Op dat pad, een schitterende wandeling van vier tot zes uur waar je geen auto of fietser tegenkomt, staan tien zogenaamde meditatie-stations waar vragen op staan die gaan over levensvragen, gekoppeld aan de plek in de schitterende natuur waar je dan staat. Je leert daar bestaande vragen weer opnieuw te stellen en de flexibiliteit van bestaande antwoorden te beoefenen. En waar ik nog meer inspiratie vandaan haal is muziek. Van huis uit ben ik musicus en dat verloochent zich nooit! Luisteren, zelf muziek maken, het geeft mij vervulling. 'Little things with great love' zei Moeder Teresa ooit, en over inspiratie gesproken: uit ogenschijnlijk kleine dingen kan je veel halen. De kunst om die kleine dingen niet als vanzelfsprekend te zien.

 

 

 

Pieter Grimbergen