Vergroot eigenaarschap

Vergroot eigenaarschap

Met goed leiderschap in 4 fasen naar betere prestaties

Jochen Hekker |

Meer eigenaarschap in je team vraagt om leiderschap. In Vergroot eigenaarschap laat Jochen Hekker zien hoe dat leiderschap eruitziet en hoe je in vier fasen het eigenaarschap van je medewerkers vergroot. Ook in crisissituaties en op afstand. 

 

Met goed leiderschap in 4 fasen naar betere prestaties

Als je wilt dat je medewerkers meer eigenaarschap tonen, moet je ze allereerst richting en motivatie geven. Je moet weten waar je naartoe wilt met jouw team, afdeling of bedrijf. In de drie navolgende fasen – ‘Ja, ik wil’, ‘Ja, ik kan’ en ‘Ja, ik mag’ – ga je je medewerkers klaarstomen om echt eigenaarschap te tonen. 

 

Eigenaarschap, teamontwikkeling en crisismanagement

Vergroot eigenaarschap geeft managers, leiders en professionals een waardevolle en verrassende inkijk in de praktijk van eigenaarschap en teamontwikkeling. Door jezelf als leider kwetsbaar op te stellen en door weerstand te creëren in het team, verbeter je prestaties en stimuleer je eigenaarschap bij je medewerkers. Het boek bevat concrete tips en handvatten voor hoe je dit, ook in crisissituaties en op fysieke afstand van je team, succesvol kunt toepassen. 

 

Meten is weten

Daarnaast krijg je met het LiDRS-model een instrument waarmee je eigenaarschap kunt meten en vergroten. Op www.lidrsonline.nl vind je de bijbehorende online tool.

 

'Vergroot eigenaarschap' van Jochen Hekker staat op de Longlist van Managementboek van het Jaar 2021!

 

Aanbeveling

‘Jochen weet met zijn unieke presentatievaardigheden zijn toehoorders te boeien en tegelijkertijd de boodschap over te brengen.’Chiara Bosboom, programmamanager voor het Presidents Institute

 

Jochen Hekker

Jochen Hekker is Algemeen Directeur van LiDRS en houdt zich bezig met prestatieverbeteringen van organisaties, teams, leidinggevenden en managers. Jochen komt uit de offshore-industrie en heeft jarenlang als marineofficier over de wereld gevaren. Als duiker en explosievenruimer heeft hij geleerd om onder hoge druk te werken. Eerder verscheen van zijn hand het boek Leiders!

 

Boeken die Jochen inspireren

Op het gebied van leiderschap en communicatie zijn er een aantal boeken die Jochen hebben geïnspireerd:

  • Allereerst Jim Collins met het boek Good to Great. Hoewel dit boek vooral gebaseerd is op onderzoek binnen Amerikaanse bedrijven, is de boodschap ook hier direct toepasbaar.
  • Daarnaast Emotionele Intelligentie van Daniel Goleman. Ook hier weer veel wetenschappelijke onderbouwing maar wel direct toepasbaar in de praktijk.
  • Winning Body Language van Mark Bowden is ook echt een topper. Zeker in combinatie met zijn geweldige Ted Talk.
  • Als coach heeft Jochen vooral in het begin veel gehad aan het boek van Louis Cauffman, Oplossingsgerichte coaching; simpel werkt het best. En zo is het ook. Als je het niet eenvoudig kan uitleggen, dan moet je jezelf afvragen of je het goed genoeg begrijpt.        

 

Een passie voor leiderschap

Veel inspiratie haalt Jochen uit gesprekken met leidinggevenden en praktijkervaring. Daarom gaat zijn voorkeur ook uit naar interim werk in plaats van adviseren aan de zijlijn. Uiteindelijk kun je het beste advies geven over leiderschap als je het zelf voelt, ervaart en begrijpt waar de pijn zit. Ook nu helpt hij een bedrijf als interim General Manager en loopt hij wederom tegen uitdagingen, keuzes, beslissingen aan die echt heel anders voelen dan dat je aan de zijlijn wat staat te roeptoeteren.

 

'Je verliest pas als je opgeeft'

Jochen heeft 3 zoons en probeert hen bij te brengen dat je best teleurgesteld mag zijn, het zwaar mag hebben, maar uiteindelijk bepaal jij of je wint of verliest. Hier hoort natuurlijk wel in 1 adem bij dat goede winnaars ook goed kunnen verliezen. Dit gaat niet zozeer over ‘beter’ zijn dan anderen, maar het vermogen hebben om door te zetten en dat extra stapje te kunnen maken. Het vinden van de juiste balans hoort wat hem betreft ook bij het leven.

 

Jochen Hekker