Kernkracht

Kernkracht

Vanuit bestaansdrift naar zelfvertrouwen

Dries van Ingen |

Bestaansdrift is een dominante aangeboren eigenschap. Als iemand deze weet uit te leven, in een vorm die past bij hem en zijn omgeving, is hij in goeden doen. Wordt deze levenslust belemmerd, dan leidt dat tot verstoringen in de ontwikkeling van de mens. Met vaste hand gidst Dries van Ingen de lezer via zijn persoonlijke ervaringen en opgedane inzichten bij filosofen als Marcus Aurelius en Spinoza naar besef van zijn kernkracht – het diepste wezen van het zelf – en hoe daarop te kunnen vertrouwen. Het boek sluit af met een methodiek die het contact met het Zelf kan versterken.

 

Aangeboren versus aangeleerd

Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? En welke aangeleerde eigenschappen ontnemen je, als een mist, het zicht op je aangeboren eigenschappen? In de gesprekken die Dries van Ingen als (executive) coach voert met zijn cliënten, spreekt hij hun aangeboren eigenschappen aan, zoals nieuwsgierigheid, de wens tot aanvaarding, of agressie.

 

Vanuit bestaansdrift naar zelfvertrouwen

In Kernkracht inventariseert hij aangeboren en aangeleerde eigenschappen en analyseert hij hun wisselwerking. Vervolgens volgt hij de ontwikkeling van het denken over het wezen van de mens aan de hand van enkele filosofen, en ten slotte zoomt hij in op de praktische waarde van zijn bevindingen voor het verkrijgen of vergroten van het zelfvertrouwen.

 

Voor wie is Kernkracht geschreven?

Voor coaches en andere professioneel begeleiders biedt dit boek een nieuw zicht op de vraagstukken waarmee hun cliënten bij hen komen en een methodiek om hen te begeleiden bij het vinden of hervinden van levensenergie, levenslust, drijfveren en het zetten van groeistappen.

Dries van Ingen

Dries van Ingen was directeur van een uitgeverij, en daarvoor publicist en journalist (o.a. NRC Handelsblad). Daarnaast heeft hij sinds 2000 een praktijk als executive coach met nadruk op persoonlijke groei.

Dries van Ingen