Persoonsgericht en waarderend trainen

Persoonsgericht en waarderend trainen

7V’s voor inspiratie en houvast

Wiepke de Heij |

Een boek boordevol praktische tools en theoretische verdieping voor trainers die hun vakmanschap willen vergroten.

 

Versterk je professionaliteit als trainer met de 7V's

Door de toenemende diversiteit en voortdurende veranderingen in onze maatschappij en organisaties, wordt er steeds meer maatwerk van trainers gevraagd. Dit boek geeft je met behulp van de 7V’s theoretische én praktische handvatten waarmee je je eigen professionaliteit als trainer kunt versterken. Alle aspecten van het trainersvak komen hierbij aan bod, zoals je eigen professioneel handelen als trainer, soorten werkvormen, de invloed van groepsdynamica en de rol van de (organisatie)context.

 

Deze 7V’s staan voor:

1.       Verkennen

2.       Verrassen/verbeelden

3.       Verdiepen

4.       Verbreden

5.       Verankeren

6.       Vieren

7.       Verrijken

 

Wat is persoonsgericht en waarderend trainen?

De begrippen ‘persoonsgericht trainen’ en ‘waarderend trainen’ lopen als een rode draad door dit boek. Persoonsgericht trainen betekent dat je rekening houdt met de persoon van de deelnemer. Een persoon met al zijn gelaagde identiteiten: van functie, leeftijd, (culturele) achtergrond, gender, fysieke mogelijkheden tot overtuigingen en karaktertrekken. De persoon in zijn totaliteit leert en ontwikkelt zich, telkens weer. Waarderend trainen betekent dat je de kwaliteiten en talenten van je deelnemer versterkt. Je kijkt waarderend naar je deelnemer: wat gaat er wél goed en wat is van nature aanwezig? 

 

Bouw voort op talenten, kwaliteiten en drijfveren

De 7V’s zijn geïnspireerd op het theoretische model van appreciative inquiry, oftewel waarderend onderzoek. Door persoonsgericht en waarderend te trainen focus je niet op problemen of tekorten aan vaardigheden, maar bouw je voort op talenten, kwaliteiten en drijfveren.

 

Meteen in de praktijk uitproberen

Dit boek is in eerste plaats geschreven voor trainers, maar ook voor (leer)begeleiders, managers, opleiders, leerkrachten, supervisoren en coaches is het bruikbaar en leerrijk. De praktische tools bieden verdiepende reflectievragen en verrassende werkvormen die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Zo vergroot je het leerplezier en verbeter je de leerresultaten van je deelnemers én van jezelf.

 

Creëer ook een rijke, inclusieve leeromgeving met de 7V’s!

 

 

Wiepke de Heij

Wiepke de Heij is opleider, trainer, (leer)supervisor en eigenaar van De Witte en de Zwarte Zwaan. Met haar warme en persoonlijke benadering traint zij al vele jaren in verschillende sectoren zoals de financiële dienstverlening, IT, overheid, onderwijs en (jeugd)zorg. Ze ontwikkelde de vernieuwende trainersopleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ die zij met visie en passie vormgeeft. Meer hierover lees je op:

www.dewitteendezwartezwaan.nl

pwtrainen.nl

Fotografie: Erik Wardekker

 

Welke Nederlandstalige management-/coachingsboeken inspireren jou?

'Ik vind het heerlijk om te lezen. Ik lees graag vakboeken, maar ook (historische) romans inspireren mij. Het boek Er was eens een koe bevat een fantastisch verhaal over een man en een koe die ik graag gebruik in trainingen over persoonlijke ontwikkeling. Stevig staan in intense situaties van Paula Kolthoff vind ik een interessant vakboek, rijk aan praktijkervaring. Professioneel reflecteren is een handzaam boek dat de activiteiten die bij reflecteren horen helder uitpluist.'

 

Waar haal jij verder je inspiratie vandaan?

'Het schrijven van mijn boek begon aan een zwembad ergens in Italië. De ideeën begonnen te stromen en ik heb mijn notitieboek er maar snel bij gepakt. Inspiratie kan op allerlei momenten komen, lopend door de stad, genietend van een terras op een mooie lentedag, een geweldig optreden bij het Bimhuis….'

 

Wat is je favoriete quote of uitspraak?

'Ik heb geen favoriete uitspraak, omdat ik het liefst afwissel met uitspraken. Toen mijn mentor me vroeg om er 1 te kiezen bij mijn afstuderen, heb ik de volgende gekozen: leef elke dag alsof het je eerste is, open en onbevangen!'

 

Wiepke de Heij