Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches

Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches

Rake interventies in het hier-en-nu

Jaco van der Schoor, Daan V. Rookmaaker |

Praktische vaardigheden die je als teamcoach of procesbegeleider direct kunt inzetten

 

Als teamcoach help je teams bij het verbeteren van hun samenwerking, onderlinge communicatie of manier van werken. Jij hebt de rol om in het team het proces zo te begeleiden waardoor die onderwerpen op tafel komen, ze goed besproken worden en het team daardoor beter wordt.

 

De teamdynamiek waarin dat gebeurt kan helpend zijn, maar heel vaak zijn er momenten in de dynamiek die het bereiken van de doelen juist in de weg staan. Dan staan teampatronen of individuele emoties de inhoudelijke discussies in de weg.

 

Het team wil er niet aan, teamleden hebben tegengestelde meningen en volharden daarin, een emotionele uitbarsting tussen verschillende teamleden, of teamleden die rechtstreeks kritiek op jou uiten. 

 

Allemaal situaties die zich in het hier-en-nu van de dynamiek voordoen. Op zulke momenten moet je het inhoudelijke programma even loslaten, en de wereld van het proces induiken: procesbegeleiden dus!

 

Boordevol herkenbare situaties, praktische handvatten en methodische inzichten hoe je als procesbegeleider werkt in, en met de dynamiek van teams

 

In Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches vind je een stevig methodisch kader waarom je dat doet, concrete voorbeelden wanneer je dat doet, heldere stappen hoe je dat in je eigen praktijk doet, en korte toepassingsoefeningen. Het is geschreven voor teamcoaches en iedereen die teams begeleidt.

 

Aanbeveling

‘Met veel voorbeelden en checklists voor praktische interventies laten Jaco en Daan in dit boek zien hoe de magie van het procesbegeleiden tot stand komt.’ - Karin de Galan (directeur de galan school voor training)

Jaco van der Schoor

Jaco van der Schoor is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van teamontwikkeling. Hij is directeur/ eigenaar van Mensen in Bedrijf. Hij adviseert en begeleidt managementteams van grote organisaties op het gebied van samenwerking.

Daan V. Rookmaaker

Daan V. Rookmaaker begeleidt behalve teams ook vaardigheidstrainers in hun ontwikkeling. Daan is eigenaar van Leading Edge Training. Jaco van der Schoor en Daan zijn oprichters van de School voor Procesbegeleiden.

Jaco van der Schoor Daan V. Rookmaaker