Paradoxaal coachen

Paradoxaal coachen

Hoe je tegenstellingen tot kracht maakt in leven, werk en teams

Ivo Brughmans, Silvia Derom |

Paradoxaal coachen biedt een uitgesproken bevrijdend perspectief, omdat het mensen niet in beperkende hokjes plaatst, maar juist hun gelaagdheid en complexiteit erkent en eert.

 

Van spanningsveld naar spelen met polariteiten

Controle houden of loslaten? Harmonie of confrontatie? Vlinderen of focussen? Het effectief kunnen omgaan met spanningsvelden is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Als coach word je vaak geconfronteerd met mensen met hartverscheurende dilemma’s zoals keuzestress, schijnbaar onverzoenbare doelen, niet aangeboorde talenten of belemmerende overtuigingen. Als coach, leidinggevende, procesbegeleider, adviseur of HR-professional zie je vaak teams vastlopen in ‘lastige’ verschillen in visie, aanpak en belangen.

 

Maakt tegenstellingen tot kracht

Hoe help je jouw coachees hiermee om te gaan? Het antwoord ligt niet in het versimpelen of het zoeken naar een compromis, maar juist in het erkennen, omarmen en verbinden van beide kanten. Paradoxaal coachen is een unieke methodiek die jou als coach of procesbegeleider in staat stelt om individuen en teams te leren ‘spelen’ met tegenstellingen. Het reikt een nieuwe bril aan om naar de complexe dynamiek in mensen en teams te kijken, zelfs naar vraagstukken die voorheen rechttoe-rechtaan leken te zijn.

 

Dit boek biedt niet alleen stevige denkkaders, maar is ook een echt doe-boek met onmiddellijk inzetbare tools en oefeningen.

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Hij is gepassioneerd door het verbinden van tegenpolen en schreef hierover De kunst van het paradoxale leven en Paradoxaal leiderschap.

 

Interview in Coachlink Magazine #6: Omarm de tegepolen in jezelf. Filosoof en managementconsultant Ivo Brughmans over paradoxen.

 

Welke Nederlandstalige management-/coachingsboeken inspireren jou? 

Vooral de fascinerende meesterwerken van de literatuur, zoals alle romans van Haruki Murakami (met uiteraard ‘De opwindvogelkronieken’, ‘Kafka op het strand’, ‘1q84’ en ‘De moord op de commendatore’), die de ultieme synthese weet te vinden tussen magie en hyperrealiteit, tussen afstandelijkheid en gevoel en tussen Oost en West. 

 

Waar haal jij verder je inspiratie vandaan?

De overvloed en duizelingwekkende complexiteit van de natuur, zowel groei als vernietiging, zowel thuisgevoel als volstrekte onverschilligheid. Het geruis van de golven en het onafgebroken opvolging van eb en vloed.  En vooral de majesteuze pracht van bomen, elke boom een volledige wereld op zich. Bomen zijn verbinders van hemel en aarde: hoe dieper de wortels, hoe meer ze kunnen uitreiken naar de hemel. En uiteraard dansen! 

 

Wat is je favoriete quote:

 'Altijd immers wanneer iemands leven rijk en vruchtbaar wordt, gebeurt dat pas als gevolg van tweespalt en innerlijke tegenspraak. Nuchterheid en intelligentie, wat zouden die voor waarde hebben als je van de roes geen kennis hebt genomen, wat voor waarde zinnelijk genietingen als de dood niet op de achtergrond stond, en liefde, wat zou die voor waarde hebben als de eeuwige doodvijandschap tussen de geslachten er niet was?’ - Hermann Hesse, Narziss en Goldmund

 

 

Silvia Derom

Silvia Derom, multigepassioneerde coach en trainer, maakte van veelzijdigheid haar specialiteit. Ze richt zich op creatieve generalisten, een doelgroep met een breed interesseveld en een grote behoefte aan variatie.

 

Welke Nederlandstalige management-/coachingsboeken inspireren jou? 

Inspirerend coachen, de kunst van dynamisch en uitdagend communicerenJef Clement
Hét basisboek voor coaching waar ik kan blijven op terugvallen. Het was mijn ‘werkboek’ tijdens mijn opleiding ‘Inspirerend coachen’ aan de Arteveldehogeschool in Gent. Eenvoudig qua principes, maar je kan er levenslang in blijven groeien.

 

Waarom veranderen (meestal) misluktMartin Appelo.
Ik ben een grote fan van Martin Appelo’s boeken. Allereerst zijn ze bijzonder vlot en to the point geschreven, maar ook inhoudelijk is het altijd bijzonder sterk. Zo heb ik zijn gedragsverandering-formule altijd ergens in mijn hoofd wanneer ik een kennismakingsgesprek voer met een potentiële coachee, of wanneer ik merk dat ik tijdens een begeleiding ‘te hard’ aan het werken ga.

 

Ik kies voor mijn talent - Luk Dewulf
Dit boek heeft bijzonder veel betekent tijdens mijn eigen zoektocht naar ‘waar krijg ik nu het meeste energie van?’ en ‘waar moet ik nu vooral op gaan inzetten?’. De boodschap ‘zet maximaal in op jouw talenten’ heb ik sindsdien als leidraad in mijn leven en loopbaan genomen. Ook professioneel heeft het een grote impact gehad, ondertussen voerde ik al honderden talentengesprekken met klanten en geef ik zelf training over hoe je het best talenten kan spotten bij anderen. Het is trouwens ook de eerste aanleiding geweest voor mij om samen met Ivo Brughmans aan het boek Paradoxaal Coachen te werken, omdat ik een mooie potentiële kruisbestuiving zag tussen het talentdenken en het paradoxale denken.

 

De kunst van Kaizen – Robert Maurer
Het verraad wellicht mijn bewondering voor heldere en eenvoudige boodschappen. De kunst van de kleine stapjes, daar gaat dit boek(je) over. Je krijgt een aantal basisprincipes aangereikt ‘stel eenvoudige vragen’, ‘denk eenvoudige gedachten’, ‘voer simpele acties uit’, ‘los kleine problemen op, enz. waar je ook weer levenslang mee kan gaan oefenen en experimenteren.

Waar haal jij verder je inspiratie vandaan?

Als ik heel eerlijk ben, zijn boeken toch mijn allergrootste inspiratiebron. Ik had dat lijstje bij de eerste vraag dus best nog wat langer kunnen maken. Mijn boekenkast is tegelijkertijd mijn medicijnkast. Ik ga ook bijna altijd concreet aan de slag met inzichten die ik uit boeken haal. Het blijft niet bij de theorie.

Maar, buiten met boeken, omring ik me ook graag met inspirerende mensen. Ik heb een heel rijk netwerk. Mensen van wie ik kan bijleren zijn een grote bron van energie voor mij.

 

Wat is je favoriete quote of uitspraak?

Ik heb er twee! 'Leef alsof het universum afhankelijk is van jouw daden maar lach om het idee dat je ertoe doet' - Mihaly Csikszentmihalyi

 

'I am this and that, and I am also this other thing too. I don’t yet know exactly what I am, but I am curious enough to find out' - Elizabeth Gilbert (uit ‘Big Magic’)

Ivo Brughmans Silvia Derom