Praktijkboek teamcoaching, aan de slag

Praktijkboek teamcoaching, aan de slag

Marijke Lingsma, Roy de Brabander |
  • De praktische handvatten bij het theorieboek Aan de slag met teamcoaching.
  • Met teamcoachwerkmodellen, opdrachten en vragenlijsten.
  • Voor zelfsturende teams, coachende leiders en teamcoaches.

 

Handvatten voor teamleren

Teamcoaching is een krachtig middel om teams in staat te stellen hun doelen te realiseren en zich duurzaam te ontwikkelen. Daarbij kan een teamcoach werkmodellen inzetten, zodat het team zich een ritme van leren, afstemming en bekwaamheid eigen kan maken. Werkmodellen kunnen ook worden gebruikt om het team een breder perspectief van kijken te bieden. En het gaat om meer: de essentie is om met elkaar in gesprek te raken, te leren van en met elkaar. Praktijkboek teamcoaching, aan de slag biedt de teamcoach de handvatten die nodig zijn om het teamleren te bevorderen.

 

Basiskennis en werkvormen voor systeemcoaches

Deze herziene editie bevat een schat aan oefeningen en werkmodellen. Zij helpen de teamcoach de eigen bekwaamheid en professionele ruimte als systeemgericht teamcoach te vergroten. De coach kan zo het lerend vermogen van het team en de prestaties activeren richting zelfsturing. Afhankelijk van je eigen leerbehoefte start je met de basiskennis uit deel 1 om je een gedegen basishouding als systeemcoach eigen te maken, of met de werkvormen in deel 2, die je kunt inzetten bij een bestaand team waarmee je nu aan de slag bent.

Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is medeoprichter van drie businessschools en heeft meer dan dertig jaar ervaring in leidinggeven. Ze is (co)auteur van diverse boeken over (team)coaching, die altijd uitgaan van systeem- en progressiegericht werken. In 2020 werd haar de NOBCO Quality Award toegekend. Ze is altijd mateloos nieuwsgierig naar de vraag waarom dingen niet lukken en hoe ze in stand worden gehouden. Er is altijd een uitweg. Resultaatgericht, nuchter én praktisch vanuit verantwoord handelen, al is coachend leidinggeven echt wel wat anders dan coachen alleen, weet ze uit ervaring

 

Systeemgerichte coaching

Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingsboeken op haar naam staan.

 

Een inspirator binnen het coachvak

Binnen het coachgebied wordt ze gezien als ‘toonaangevend en inspirerend’. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen, zoals het gedrag van één medewerker of teamleider. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. 

 

Marijke's bron van inspiratie

Lingsma haalt haar inspiratie uit haar intervisiegroep van vier vrouwelijke directeuren van opleidingsinstituten, uit haar contact met deelnemers en de coachopleiders die zij ontmoet bij Coachboulevard en wanneer zij samen met andere schrijft, wanneer je botst over wat je belangrijk vind. Maar ook doet zij inspiratie op tijdens het reizen, in andere werelden komt haar brein onverwachts tot de meest mooie ideeën.

Roy de Brabander

Roy de Brabander Advies, Coaching en Training heeft jarenlange ervaring in het adviseren, coachen en trainen van organisaties, teams en key-players binnen profit-, overheids- en onderwijsorganisaties. Ik heb ruime ervaring in (de implementatie van) coachend leiderschap als manager en als externe coach. Ik publiceer artikelen en ben medeauteur van het werkboek teamcoaching: en nu echt aan de slag! Mede-auteur van de CD: Coachend Leiderschap, auteur van de CD: Teamcoaching, beide onderdeel van de Coachingbox. Mede-eigenaar en bedenker van de DVD: Team in beeld. Mede-bedenker en eigenaar van het IBP-competentiespel voor het basisonderwijs.

 

Sinds een tijd bied ik ook eigen leergangen teamcoaching aan, voor zowel professionals als voor managers. Het is mijn missie organisaties en haar medewerkers uit te nodigen de persoonlijkemissie te leven in en met de missie van de organisatie.

Marijke Lingsma Roy de Brabander