Praktijkboek teamcoaching, aan de slag

Praktijkboek teamcoaching, aan de slag

Marijke Lingsma |
  • De praktische handvatten bij het theorieboek Aan de slag met teamcoaching.
  • Met teamcoachwerkmodellen, opdrachten en vragenlijsten.
  • Voor zelfsturende teams, coachende leiders en teamcoaches.

 

Handvatten voor teamleren

Teamcoaching is een krachtig middel om teams in staat te stellen hun doelen te realiseren en zich duurzaam te ontwikkelen. Daarbij kan een teamcoach werkmodellen inzetten, zodat het team zich een ritme van leren, afstemming en bekwaamheid eigen kan maken. Werkmodellen kunnen ook worden gebruikt om het team een breder perspectief van kijken te bieden. En het gaat om meer: de essentie is om met elkaar in gesprek te raken, te leren van en met elkaar. Praktijkboek teamcoaching, aan de slag biedt de teamcoach de handvatten die nodig zijn om het teamleren te bevorderen.

 

Basiskennis en werkvormen voor systeemcoaches

Deze herziene editie bevat een schat aan oefeningen en werkmodellen. Zij helpen de teamcoach de eigen bekwaamheid en professionele ruimte als systeemgericht teamcoach te vergroten. De coach kan zo het lerend vermogen van het team en de prestaties activeren richting zelfsturing. Afhankelijk van je eigen leerbehoefte start je met de basiskennis uit deel 1 om je een gedegen basishouding als systeemcoach eigen te maken, of met de werkvormen in deel 2, die je kunt inzetten bij een bestaand team waarmee je nu aan de slag bent.

Marijke Lingsma

Drs. M.M. (Marijke) Lingsma is directeur van Coach Boulevard en aanbieder van de opleidingen Professionele Coaching, Teamcoaching, Agile-lean teamcoaching (St!R- en NOBCO-geaccrediteerd, post-HBO geregistreerd en CEDEO-erkend), opgebouwd uit themagerichte, eendaagse modules. Recent voegde ze hieraan toe Agile Teamcoaching en Coachend Leiderschap3.0.

 

Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingsboeken op haar naam staan.


Binnen het coachgebied wordt ze gezien als ‘toonaangevend en inspirerend’. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen, zoals het gedrag van één medewerker of teamleider. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. 

 

Lingsma haalt haar inspiratie uit haar intervisiegroep van vier vrouwelijke directeuren van opleidingsinstituten, uit haar contact met deelnemers en de coachopleiders die zij ontmoet bij Coachboulevard en wanneer zij samen met andere schrijft, wanneer je botst over wat je belangrijk vind. Maar ook doet zij inspiratie op tijdens het reizen, in andere werelden komt haar brein onverwachts tot de meest mooie ideeën.

Marijke Lingsma