Coachen op competentieontwikkeling

Coachen op competentieontwikkeling

Marijke Lingsma, Marcel Scholten | Boom uitgevers Amsterdam

Competenties beschrijven het cruciale gedrag om tot succesvol resultaat te komen, op persoonlijk en bedrijfsniveau. In veel organisaties wordt daarom een fikse investering gedaan in het meten van competenties om duidelijk te krijgen waar medewerkers staan ten opzichte van het competentieprofiel: developmentcenters, competentie, observatiesystemen. Het zijn degelijke methodes die behoorlijk wat tijd, menskracht en geld vragen. Coachen op competentieontwikkeling is een aanvulling op boeken die gaan over competentiemanagement.


Coachen op ijsbergen
In het boek wordt vrij snel duidelijk waarom coachen op competentieontwikkeling (CoCo) ook wel vergeleken wordt met coachen op ijsbergen.

Aan de hand van praktijkbeschrijvingen en nabeschouwingen wordt op een levendige wijze het volgende concreet gemaakt:

  • het systematisch doorvragen op competentiegedrag
  • het benoemen van (afwezig) competentiegedrag in de hier-en-nusituatie
  • het bespreekbaar maken van onzichtbare opvattingen die het compententiegedrag beïnvloeden
  • het werken met competenties in het spanningsveld beoordelen en ontwikkelen
    het werken met een ontwikkelplan
  • het voeren van ‘CoCo’-gesprekken in de groep
  • het profiel van een ‘CoCo’-coach

 

Nieuw is het belang van de context van competenties.

 

Voor wie?

Coachen op competentieontwikkeling is bestemd voor leidinggevenden, managers en P&O-adviseurs die werken in profitbedrijven en/of non-profitorganisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor het concretiseren van competentiemanagement en de competentiegerichte coachgesprekken. Dit boek is ook nuttig voor studenten, opleiders en startende coaches die willen kennismaken met de praktijk van het competentiegesprek.

Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is medeoprichter van drie businessschools en heeft meer dan dertig jaar ervaring in leidinggeven. Ze is (co)auteur van diverse boeken over (team)coaching, die altijd uitgaan van systeem- en progressiegericht werken. In 2020 werd haar de NOBCO Quality Award toegekend. Ze is altijd mateloos nieuwsgierig naar de vraag waarom dingen niet lukken en hoe ze in stand worden gehouden. Er is altijd een uitweg. Resultaatgericht, nuchter én praktisch vanuit verantwoord handelen, al is coachend leidinggeven echt wel wat anders dan coachen alleen, weet ze uit ervaring

 

Systeemgerichte coaching

Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingsboeken op haar naam staan.

 

Een inspirator binnen het coachvak

Binnen het coachgebied wordt ze gezien als ‘toonaangevend en inspirerend’. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen, zoals het gedrag van één medewerker of teamleider. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. 

 

Marijke's bron van inspiratie

Lingsma haalt haar inspiratie uit haar intervisiegroep van vier vrouwelijke directeuren van opleidingsinstituten, uit haar contact met deelnemers en de coachopleiders die zij ontmoet bij Coachboulevard en wanneer zij samen met andere schrijft, wanneer je botst over wat je belangrijk vind. Maar ook doet zij inspiratie op tijdens het reizen, in andere werelden komt haar brein onverwachts tot de meest mooie ideeën.

Marcel Scholten

Marcel Scholten (1956) is socioloog. Hij verzorgt coaching en coachingstrainingen voor managers en professionals en werkt daarbij vanuit een creatief/dynamische invalshoek. Dit alles vanuit de slogan ‘beweging creëert mogelijkheden’. Hij doet improvisatiespel met kinderen in ziekenhuizen als cliniclown.

Marijke Lingsma Marcel Scholten