De moed om te vertrouwen

De moed om te vertrouwen

Leidinggeven is controle houden door los te laten

Marjan Haselhoff |

Organisaties schreeuwen om vertrouwen. De media staan er bol van. Veelal onbewust geven we leiding vanuit wantrouwen, omdat we zijn doorgeschoten in regels en procedures. Met als gevolg ongemotiveerde medewerkers, een te hoog ziekteverzuim en ontevreden klanten. Veel leidinggevenden zitten hierdoor in de vicieuze cirkel van te hard werken, te veel zelf willen doen en niet toekomen aan het coachen van medewerkers. Terwijl coachen vanuit vertrouwen nu juist leidt tot bevlogen en winstgevende organisaties.

 

Houvast en veiligheid?

We weten het allang. Waarom doen we het dan niet? Omdat we controle willen houden. We zoeken houvast en veiligheid, en denken zo het eindresultaat in handen te hebben. Terwijl het tegenovergestelde waar is: medewerkers voelen controledrang en bemoeienis. Dat maakt hen lui, initiatiefloos en ongemotiveerd.

 

Leidinggeven volgens het 6 V-model 

Haselhoff heeft door jarenlange ervaring in het begeleiden van leidinggevenden ontdekt dat een bevlogen organisatie om autonome teams en coachend leidinggeven volgens het 6 V-model vraagt. In dit boek leer je alles over deze 6 V’s (creëer Visie, geef Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Vrijheid, vanuit Verbinding, creëer Veiligheid). Tevens leer je dat leidinggeven aan een ander begint met leidinggeven aan jezelf. Door het toepassen van haar inmiddels bewezen, zeer praktische methode ontdek je waarom vertrouwen geven en dus loslaten zo lastig voor je is. Je krijgt handvatten aangereikt om te durven loslaten. Dit begint met een duidelijke visie, grenzen stellen en medewerkers de aandacht geven die ze verdienen. Hier heb je alleen tijd voor als je loslaat, met als resultaat dat medewerkers wel doen wat je wil.

 

Aanbevelingen

‘Zo word je gelukkiger en effectiever als manager en als mens. Lezen dus en morgen toepassen!’ – Mathieu Weggeman, bestuursadviseur en hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven.

 

‘Ontspannen blijven ook onder moeilijke omstandigheden! Wie wil dat niet? Het recept heeft alles te maken met het managen van emoties. Marjan beschrijft met tal van voorbeelden en veel oefeningen wat u eraan kunt doen. Doe er uw voordeel mee.’ – Willem Mastenbroek, hoofdredacteur ManagementSite.nl

 

‘Jouw boek heeft me bij de keel gegrepen en de ogen geopend. Het was een feest der herkenning en ik heb er veel van geleerd, heel erg bedankt hiervoor! Ik ga ermee aan de slag en hoop dat het me brengt waar ik naar verlang!!’ – Johan Schipper, directeur Schipper Techniek

Marjan Haselhoff

Marjan Haselhoff is eigenaar van BuroKracht. Naast podiumauteur bij Management Team en auteur op ManagementSite.nl is zij ook een veelgevraagd spreekster.

 

Marjan volgt regelmatig trainingen en opleidingen in haar vakgebied. Haar inspiratie haalt ze uit tijdschriften als Happinez, maar ze leest ook graag Elsevier vanwege de vele verhalen van ondernemers die er in staan. Door veel met klanten te praten en te horen waar hun problemen liggen krijgt Haselhoff inspiratie om na te denken over hoe ze deze mensen kan helpen.

Marjan Haselhoff