Mooier Werk

Mooier Werk

Slim sleutelen aan een baan op maat

Mark van Vuuren, Luc Dorenbosch | Boom uitgevers Amsterdam

Werk staat nooit stil. Banen en beroepen lijken zelfs steeds sneller te veranderen. Het is belangrijk om hierop als individu en organisatie slim en snel te kunnen anticiperen. Dit boek biedt inzichten om binnen deze dynamiek van werk Mooier Werk te maken. Een vaardigheid voor een nieuwe tijd.

 

Smart crafting

Hoe raak je van dat knagende ontevreden gevoel over je werk af zonder meteen naar een andere baan te zoeken? Hoe kun je zelf en samen met je collega’s teamtaken herverdelen, zodat iedereen er Mooier Werk aan overhoudt? Dit praktische boek helpt je met het slimmer sleutelen aan werk voor een meer persoonlijke baan op maat. Smart crafting noemen we dat. Met een frisse blik kijk je daarbij naar de taken waaruit je werk bestaat. In logische stappen verken je de vrijheidsgraden in je werk en hoe je deze kunt inzetten zodat je baan goed blijft passen bij wat je goed kunt en écht graag wilt.

 

Voor wie

Mooier Werk leert ook teamleiders, hr-professionals, coaches en adviseurs op een andere manier te kijken naar (team)werk. Met praktijkinzichten uit dik vijf jaar aan interventietrajecten wordt duidelijk wat het wel en niet oplevert als mensen zelf aan hun taken sleutelen om werk mooier en meer passend te maken. Aangevuld met inzichten uit onderzoek en baananalyses komt dit boek tot de kern van wat smart crafting kan betekenen voor de duurzame inzetbaarheid van mensen in hun baan en de teams waarin ze werken.

 

Mooier kunnen we het niet maken: twee gratis e-books

Bij aankoop van deze uitgave stelt Boom uitgevers Amsterdam twee gratis e-bookversies beschikbaar zodat je de inhoud overal kunt raadplegen. Allereerst is dat dit boek, Mooier Werk. Je krijgt er ook gratis de voorganger Mooi Werk (Van Vuuren & Dorenbosch, 2011; herdruk 2013) bij. In dat handboek vind je de stappen van de job crafting-oefening nog uitgebreider beschreven. Ook worden hierin veel voorbeelden van job crafting in verschillende werkomgevingen beschreven.

 

Mooier Werk en Mooi Werk geven samen een compleet beeld van job crafting in theorie, onderzoek en praktijk. Mooier kunnen we het niet maken. Je kunt de gratis ebooks ophalen via www.businezz.nl/klantenservice/gratis_ebook. Hiervoor heb je de unieke code nodig die je in het boek vindt.

Mark van Vuuren

Mark van Vuuren (1975) is Associate Professor Organizational Communication aan de Universiteit Twente. Hij onderzoekt onder andere de manieren waarop professionals betekenis verlenen aan hun werk in contexten die bol staan van technologische ontwikkelingen, en ook hoe mensen met exact dezelfde taakomschrijving totaal verschillende banen kunnen hebben. Mark werd verkozen tot beste docent van de universiteit, was visiting professor in Canada (Université de Montréal), Denemarken (Arhus Business School) en Zweden (Linkoping). Behalve wetenschappelijke artikelen schreef Mark nog boeken over job crafting (Mooi Werk, met Luc Dorenbosch) en impliciete communicatie (100% consistent, met Ilse van Ravenstein en Bas van Glabbeek).

 

Mark raakt geïnspireerd wanneer hij luistert naar de ideeën van slimme mensen, meedoet met gesprekken en rondkijkt op plekken waar professionals werken. Ook wanneer hij iets anders doet dan deze drie dingen blijft hij extra opletten, want inspiratie zit in de verrassendste hoekjes. 

Luc Dorenbosch

Dr. Luc Dorenbosch (1978) studeerde Human Resource Studies en promoveerde aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkte hij van 2008 tot 2016 als onderzoeker bij TNO. Momenteel werkt hij naast zijn baaningenieurschap voor 2 dagen per week als Programma Manager bij de NSvP. Zijn onderzoeks- en interventiegebied is de manier waarop job crafting en job engineering functies kunnen verduurzamen, zodat werknemers gemotiveerder, gezonder en met meer voldoening hun werk kunnen blijven doen. Als baaningenieur brengt hij deze kennis naar de praktijk.

 

De workshops die Luc doet met werkenden in allerlei laaggeschoolde en hooggeschoolde beroepen, vormen voor hem een belangrijke een bron van inspiratie. Managementboeken geven wel richting aan het denken, maar goed luisteren naar hoe banen veranderen uit de mond van degenen die het werk zelf verrichten vindt hij veel boeiender. Hoe praten zij over hun werk en beroepstrots en welke kleine dingen hebben een grote impact?

 

In 2012 is hij samen met Mark van Vuuren rondom het uitkomen van hun eerste boek Mooi Werk, op Twitter begonnen met het verzamelen van #mooiwerk tweets (zie account @MooiWerkBoek). Daarmee krijgen ze een mooi inkijkje in de alledaagse werkmomenten die mensen als mooi werk beschouwen. Een continue feed aan inspiratie.

Mark van Vuuren Luc Dorenbosch