Samen leven met psychische klachten

Samen leven met psychische klachten

Een handreiking

Ingrid Schoen, Mirjam van Pagée | Boom uitgevers Amsterdam

Psychische stoornissen zoals een depressie, een angststoornis of een burn- out komen veel voor: in totaal heeft 43,5% van de volwassen Nederlandse bevolking er ooit een gehad. Een psychische aandoening van de partner heeft een enorm effect op de relatie.

 

Mantelzorg
Door de ziekte slaat alles uit het lood: de een is sterk, de ander zwak. Partners van mensen met een psychische aandoening zijn vaak overbelast. Alles komt op hun bordje: de zorg voor de partner en dilemma's rond de behandeling, verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen thuis, werk en inkomen, en sociale contacten. Deze groep mantelzorgers wil wel ondersteuning, maar kan deze vaak niet vinden. Ook rust er nog steeds een taboe op psychische ziekten, waardoor hulp vragen lastig is.

 

Praktische informatie en tips

Dit eigentijdse en doortimmerde boek voorziet in die ondersteuning. Het biedt (h)erkenning en daarnaast praktische informatie en toegankelijke tips die deze groep mensen verder kunnen helpen.

Ingrid Schoen

Ingrid Schoen is eigenaar, trainer en bedenker van de gespreksmethodiek Huis van je Leven©, Zij ontwikkelde samen met Mirjam van Pagée (†) de gespreksmethodiek Huis van je Leven©, waarmee inmiddels honderden zorgprofessionals werken in hulpverleningsgesprekken. ​

 

www.huisvanjeleven.nl

 

Boekentips van Ingid:

  • Positieve psychologie, de toepassingen van Frederike Bannink. Als trainer in de gezondheidszorg heb ik veel plezier van de  praktische oefeningen uit dit boek gericht op het versterken van mogelijkheden om een plezierig, goed en zinvol leven te leiden, met positieve relaties en succes. De positieve psychologie is een belangrijke inspiratiebron in mijn werk als trainer en ontwikkelaar
  • Leven & werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt inspireert me om het ritme van seizoenen meer te integreren in mijn persoonlijk levensritme. Het boek geeft waardevolle informatie voor het dagelijkse leven en werk: Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer breng je de boel op orde? Wanneer gun je jezelf rust of een periode van bezinning?
  • Toen ik je zag van Isa Hoes maakte een invoelbaar boek over haar leven met Anthonie Kamerling die kampte met depressies.
Mirjam van Pagée

Mirjam van Pagée (†) was professioneel trainer en coach. Zij ontwikkelde samen met Ingrid Schoen de trainingsmethodiek Huis van je Leven©, waarmee inmiddels honderden mensen meer grip op hun leven hebben weten te krijgen. 

 

https://www.huisvanjeleven.nl/

 

Ingrid Schoen Mirjam van Pagée