Zin kun je maken

Zin kun je maken

Processen van zingeving begeleiden

Ilse Vooren, Merlijn Koch |

Vanaf nu is zingeving begrijpelijk en hanteerbaar. Zin kun je maken benadert zingeving als een vermogen, waarbinnen vaardigheden en competenties te ontwikkelen zijn. We hebben meer ruimte dan ooit om stil te staan bij de betekenis van onszelf en ons bestaan. Zingeving speelt in onze diepste lagen en vragen en werkt door in het alledaagse leven. Wanneer en hoe ervaar je zin? Dit boek maakt helder hoe zingevingsprocessen werken en wat de functie van zingeving is.

 

Richting geven aan leven en werk

Zingeving hanteerbaar maken is belangrijk om richting te geven aan leven en werk. Voor coaches, leidinggevenden en andere professionals is praktische kennis van zingeving tegenwoordig essentieel. Het gesprek kunnen voeren op het niveau van betekenis is onderdeel van het nieuwe organiseren, leidinggeven en de zelfsturing van professionals.

 

Hoe begeleid je een zingevingsproces?

Dit boek geeft concrete handvatten om processen van zingeving te begeleiden, individueel en in organisaties. Je ontdekt hoe je kunt bijdragen aan ervaringen van zin in alle verschijningsvormen, zoals motivatie, betrokkenheid, voldoening, (eigen)waarde en betekenis.

 

Aanbevelingen

Zin kun je maken daagt uit, zet aan en helpt. Koch en Vooren laten overtuigend zien dat zin in werk voor iedereen voor het grijpen hoort te liggen. Het leidt niet alleen tot waardevolle levens, maar ook tot goed werk en integere organisaties, waar wij als burgers, cliënten en klanten op kunnen bouwen en vertrouwen. Dit optimistische en helder geschreven boek laat zien dat dit nu eens een droom is die je wél waar kunt maken.’ – Ruud H.C. Meij, filosoof en partner Governance & Integrity

 

'Zin kun je maken reikt een gedachtegoed en praktische gereedschapskist aan waarmee ik zingeving en menselijke motivatie beter kan begrijpen. Helpend voor HR beleid.’ – Martin Dongelmans, HR Analytics Specialist bol.com

Ilse Vooren

Ilse Vooren is humanisticus en existentieel coach. Ze is oprichter van Food for Flow. Ze laat zich inspireren door de natuur. Bijvoorbeeld in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, op Vlieland, in Drenthe of, als ze op reis is, door Zweden, Noorwegen, Ierland en Schotland. Door te fotograferen en schrijven kan ze zich steeds opnieuw over de wereld verwonderen, het gebeuren hier op aarde vind ze soms mooi en idioot tegelijk. Ze voelt zich goed als ze als ze in beweging is (trailrun, yoga) en nieuwe wegen ontdekt. 'Mijmertijd' inlassen en niets 'doen' geven daarvoor het nodige evenwicht. Inspiratie krijgt Ilse ook door tijd alleen door te brengen, maar het gevoel dat ze leeft kan zich minstens zo sterk voordoen in het contact met anderen. 

 

Boeken zijn erg belangrijk voor Ilse. Wat wel werkt van Alan Seale en De hemel op aarde van Anodea Judith en Lion Goodman horen bij haar basis voor coaching. Flow en Creativiteit van Mihaly Csikszentmihalyi voeden haar ook steeds weer. Een boek dat haar dromen aanwakkert: Niet de race maar de reis van Jolanda Linschooten, over hoe ze als trailrunner de uitdaging aangaat om duizenden kilometers van Zuidwest-Engeland naar het puntje van Schotland te rennen, dwars door de natuur.

Merlijn Koch

Merlijn Koch is humanisticus en werkzaam bij Resilians. Hij laat zich inspireren door vriendschappen, goede gesprekken, luisteren naar mensen en praten. Deze inspiratie zet zich door in zijn werk als coach waar hij dagelijks levensverhalen hoort in alle verscheidenheid. 

 

Ook boeken zijn voor Merlijn belangrijk bij zijn werk. Hij heeft veel aan een aantal boeken uit zijn studie humanistiek, zoals de boeken van Jan Hein Mooren (o.a. De moed om te zien en Verbeelding en Bestaansoriëntatie) en het boekje Horen, verstaan en uitwisselen van Denijs Bru. Verder heeft het boek ‘Zineconomie’ van Meerten ter Borg hem geïnspireerd om anders naar de economie en naar zingeving te kijken. Ook het boek ‘De zin van het bestaan’ van Viktor Frankl mag niet ontbreken in zijn boekenkast. Een latere inspiratiebron voor Merlijn is Manu Keirse. Met name om zijn manier van het onder woorden brengen van moeilijke onderwerpen.

Ilse Vooren Merlijn Koch