Mentaliserend coachen

Mentaliserend coachen

Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties

Peter Bleumer, René Meijer |

‘Zoals ik het zie, zo is het ook’. Mensen met weinig zelfreflectie gaan ervan uit dat hun kijk op de werkelijkheid de waarheid is. Ze hebben vaak ook moeite zich in te leven in anderen. Als manager of coach vraag je je dan af: hoe kan ik daarmee omgaan? Hoe kan ik zelfreflectie en inlevingsvermogen bevorderen? Zowel bij individuen als in teams.

 

Wat is mentaliseren?

Dit boek is de eerste Nederlandstalige uitgave over Mentaliserend coachen. Mentaliseren betekent: kunnen voelen en denken over je eigen voelen en denken en dat van anderen. Niet voor iedereen vanzelfsprekend! Mentaliseren is zeker niet alleen iets cognitiefs en mentaals. Integendeel: juist de relatie tussen voelen en denken staat centraal, omdat emoties altijd een rol spelen in interacties.

 

Mentaliseren als coachingsmethode 

Mentaliserend coachen is een respectvolle methode om zelfreflectie en inlevingsvermogen, dus mentaliseren, te bevorderen. Als (team)coach vind je in dit boek gesprekstechnieken die een uitbreiding van je professionele repertoire vormen. Om in te zetten naast  je bestaande coachmethoden, als je cliënt niet (meer) kan reflecteren. Als leidinggevende vind je in dit boek interventies voor het omgaan met individuele medewerkers en teams met weinig mentaliserend vermogen. Je krijgt concrete handvatten om bij oplopende spanningen en gebrekkig inlevingsvermogen het team vlot te trekken.

 

Over Mentaliserend coachen

“Simpeler. Het mag simpeler. Er vliegt een portie aangeleerd coachgedrag over de schutting. Minder verglijden in het professionele jargon, verder weg van met gesprekstechniek doorspekte zinnen. Peter en René maken, met een lichtheid en tegelijk ernst, het bevorderen van mentaliseren toegankelijker. Dit werkt voor mij heel aanmoedigend en verrijkend. Ik weet zeker dat dit voor meer mensen zo gaat zijn.” - Lieve Scheepers, Adviseur, procesbegeleider en coach bij Kessels & Smit, The Learning Company

 

Peter Bleumer

Peter Bleumer werkt als (team)coach, bedrijfstrainer en opleider. Hij verzorgt al jaren opleidingen op het gebied van mentaliserend coachen en mentaliseren in teams.

René Meijer

René Meijer (psycholoog, 1956) is, samen met Judith Budde, oprichter (in 2000) en directeur van Opleidings- en Conferentiecentrum het Balkon in Vasse (Overijssel). Hij is werkzaam als manager, opleider, senior trainer en coach. Hij coacht managers en professionals, verzorgt teamtrainingen en leidt ervaren professionals op. Hij is hoofdopleider van open programma’s over interventiekunde, groepsdynamica, psychopathologie en mentaliseren.

Peter Bleumer René Meijer