Het Dodo-effect

Het Dodo-effect

Over gedragsverandering in organisaties

Gyuri Vergouw | Boom uitgevers Amsterdam

Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met wantoestanden binnen organisaties. Managers laten zich vaak verleiden tot gedrag dat vooral het eigenbelang dient, maar tegelijkertijd het belang schaadt van medewerkers, klanten en de organisatie. Waar het adviesvak en de managementliteratuur vaak om dergelijke problemen heen draaien, wordt in het boek Het dodo-effect de koe bij de horens gevat. Het boek gaat dieper in op weinig besproken onderwerpen als jaloezie en rouwverwerking op de werkplek, incompetentie van managers, egotripperij en graaigedrag.

 

Verbazingwekkend gedrag

Mensen zijn vreemde wezens, maar we lijken onszelf in gekte en irrationaliteit te overtreffen als we samenkomen in organisaties. Terwijl wereldwijd wordt gezocht naar oprecht leiderschap, zien we in de media regelmatig dat leiders en managers er vooral op zijn gericht de eigen positie te versterken. Dat leidt tot zowel bewust als onbewust afwijkend gedrag dat ons blijft verbazen. Soms met positieve, maar vaker met grote negatieve gevolgen voor organisaties en de medewerkers.

 

Gedragsverandering binnen organisaties

Het dodo-effect biedt een bonte verzameling van menselijk gedrag in al zijn facetten, van klokkenluiders tot het dodo-effect en van injaloetitis tot de trivialiteitswet van Parkinson. Het dodo-effect is gebaseerd op ruim 10 jaar onderzoek en schrijven over management. Vergouw selecteerde gedrag dat bijna dagelijks voorkomt, maar in de managementliteratuur zelden aan bod komt. Vaak herkenbaar, soms pijnlijk, af en toe hilarisch, maar gelukkig ook met oplossingen vanuit de dagelijkse praktijk. Dit maakt gedragsverandering binnen organisaties, gericht op leiders en medewerkers met oprechte intenties, grijpbaar en concreet.

 

Voor wie?

Het dodo-effect is een eyeopener voor managers, consultants en iedereen die zich regelmatig binnen organisaties beweegt.

 

Bekijk de bookchat met Gyuri Vergouw.

Gyuri Vergouw

Gyuri Vergouw is econoom, organisatieadviseur, auteur en toezichthouder. Sinds 1989 is hij actief als managementconsultant en veelgevraagd spreker over managementvraagstukken in binnen- en buitenland. Hij heeft vele tientallen consultancy en interim-management opdrachten uitgevoerd en grote reorganisaties bij multinationals en overheden begeleid. Vergouw heeft honderden artikelen over management en het adviesvak gepubliceerd en is sinds 1997 als hoofdredacteur verbonden aan ManagementSite.nl.

 

Publicaties van zijn hand zijn onder meer Sabbatsverlof (1999), De Strafschop (2000/2003), De laatste minuut (2006), Commitment (2013) en Bondscoach (2014). In 2007 ontving hij de Professionaliseringsprijs van de Vrije Universiteit van Amsterdam voor zijn blijvende bijdrage aan het Nederlandse adviesvak.

 

Hij stelt het op prijs reacties van lezers te ontvangen via dodo-effect@vergouw.nl

Voor boekingen voor lezingen, trainingen, cursussen of overige adviesvragen kunt u direct contact met hem opnemen via info@vergouw.com

Gyuri Vergouw