Oplossingsgerichte coaching

Oplossingsgerichte coaching

Simpel werkt het best

Louis Cauffman | Boom uitgevers Amsterdam

Het leven is complex, en het is beter om de zaken niet nodeloos te compliceren. In Oplossingsgerichte coaching wordt de complexiteit van elke situatie gewaardeerd en het boek reikt simpele interventies aan die een duurzaam verschil voor de betrokkenen uitmaken.

 

Krachtbronnen

Oplossingsgericht denken helpt om problemen op een simpele manier om te zetten in doelen, die op hun beurt vertaald worden in uitdagingen. Oplossingsgericht coachen vertrekt vanuit een mensbeeld waarbij er, hoe moeilijk en uitzichtloos de situatie ook lijkt, altijd krachtbronnen bestaan. Krachtbronnen zijn zaken die ondanks alles toch nog werken en die je kunt gebruiken om je doel te bereiken.

 

Oplossingsgericht coachen

De probleemgerichte coach vraagt: ‘Wat gaat er allemaal niet en waarom?’ De oplossingsgerichte coach:

  • fixeert zich niet op de problemen, maar vraagt zich af: ‘Wat gaat er goed? Wat werkt wel?’;
  • graaft niet naar oorzaken in het verleden, maar richt zijn blik op een toekomst vol mogelijkheden;
  • is ervan overtuigd dat iedere coachee krachtbronnen heeft die gebruikt kunnen worden om vooruitgang te boeken.

 

Oplossingsgerichte coaching biedt tools om problemen op een simpele

manier om te zetten in doelen, die op hun beurt vertaald worden in uitdagingen. Hiervoor introduceert de auteur onder meer de DKW-formule (Doel, Krachtbronnen en Waardering), de drie mandaten van de oplossingsgerichte coach (leider, beheerder en coach) en het stellen van oplossingsgerichte vragen.

 

Voor wie is Oplossingsgerichte coaching geschreven?

Oplossingsgerichte coaching is geschreven voor de nieuwsgierige professional. Oplossingsgerichte coaching is geschikt voor iedereen die mensen leidt en begeleidt. Het kan een gids zijn bij individuele contacten, is bruikbaar in het werken met teams én bij veranderingsprocessen binnen een hele organisatie.

Louis Cauffman

Louis Cauffman (1958), klinisch psycholoog en bedrijfseconoom, is oprichter van het SOLT.E.A.M., een internationaal gezelschap van oplossingsgerichte experts. Zijn inzichten zet hij uiteen in cursussen en publicaties, toegepast op verschillende beleidsterreinen. Daarnaast is hij onder meer gastdocent aan de EHSAL Management School in Brussel (B), uitvoerend lid van het Instituut van het Familiebedrijf (B) en bestuurslid van het Family Firm Institute (VS). Louis Cauffman is directeur van een adviespraktijk en heeft veel ervaring als trainer, consultant en interim-manager.

Louis Cauffman