Coachen met lef

Coachen met lef

Waar Transactionele Analyse en Voice Dialogue elkaar versterken

Anita Bakker, Jacqui Halmans | Boom uitgevers Amsterdam

In Coachen met lef wordt de psychologische ontwikkelingstheorie van Transactionele Analyse gekoppeld aan de energetische methode van Voice Dialogue. In deze synergie ontstaat er een manier van coachen die resultaatgericht is en die op een speelse manier de kern raakt: coachen met lef.

 

Transactionele Analyse en Voice Dialogue

Transactionele Analyse (TA) en Voice Dialogue (VD) kunnen elkaar versterken. De kracht van TA is dat het een psychologische ontwikkelingstheorie biedt, uitgewerkt in heldere concepten. Prachtige modellen zoals het OVK-model, de dramadriehoek en de scriptcirkel, die veel inzicht geven en mensen aanzetten tot actie. Het sterke van VD is dat het een energetische methode is die op een diepere laag mensen in contact brengt met hun innerlijke delen. Mensen leren zichzelf beter kennen. Wat Voice Dialogue aan Transactionele Analyse toevoegt, is het werkelijk beleven en doorleven van het innerlijk. Wat Transactionele Analyse aan Voice Dialogue toevoegt, is het inzicht krijgen en dit omzetten tot actie.

 

Vier uitgangspunten
Coachen met lef heeft de volgende vier uitgangspunten:

  1. Coaches met lef geloven oprecht dat iedereen kan leren en zich kan ontwikkelen. Ieder mens heeft het vermogen om te denken en om eigen beslissingen te nemen en keuzes te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet bij hardnekkige patronen, maar het is mogelijk.
  2. Coaches met lef geloven in de veerkracht van mensen. Mensen kunnen tegen een stootje. Het mag ingewikkeld, pijnlijk en verwarrend zijn Dit uitgangspunt helpt ons om te spelen, te prikkelen en uit te dagen vanuit oprecht contact, mildheid en humor.
  3. Coaches met lef geloven dat coachen niet zwaar hoeft te zijn om effectief te zijn. Er mag gehuild worden, maar ook gelachen.
  4. Coaches met lef geloven dat werkelijke en blijvende gedragsverandering van binnenuit gaat. Dat de coachee zichzelf leert kennen, is daarbij een belangrijke stap. Wie ben ik? Wat geloof ik over mezelf, de ander en het leven? Wat doe ik? En wat levert me dat dan steeds weer op?


Speels en met lef coachen
Coachen met lef is een inspiratieboek voor coaches die kennis willen maken met deze geheel nieuwe manier van coachen. Het biedt ideeën voor het coachen buiten de kaders: niet hoe het hoort, maar hoe het kan. Speels en met lef. De diverse werkvormen op de lagen van zijn, denken en doen helpen de coachee werkelijk verder in zijn ontwikkeling. De voorbeelden uit de jarenlange coach- en opleidingspraktijk van de auteurs brengen de stof tot leven.

 

Voor wie?

Voor coaches die kennis willen maken met een geheel nieuwe manier van coachen. Coaches hoeven niet heel belezen of ervaren te zijn met TA en VD: de modellen, termen en instrumenten die nodig zijn om de werkvormen te kunnen begrijpen, worden uitgelegd.

Anita Bakker

Anita Bakker (1962) is van oorsprong dramatherapeut. Ze werkt al ruim 20 jaar als coach, trainer en trainingsacteur. Haar drama-achtergrond kleurt haar werkwijze. Ze maakt veel gebruik van speelse interventies en dramatechnieken en raakt gedurende haar loopbaan meer en meer gefascineerd door de krachtige combinatie van diepgang en luchtigheid. Dit brengt haar op het spoor van Voice Dialogue.

 

Ze is direct in de ban van deze methode en besluit zich hierin te specialiseren. Ze volgt een intensive bij de grondleggers Hal en Sidra Stone in Californië. Vele workshops op het gebied van Voice Dialogue, Speels coachen, Psychodrama en Transactionele Analyse volgen. Met Transactionele Analyse heeft ze in eerste instantie een wat aarzelende relatie. Het gedachtegoed spreekt haar aan en ze gebruikt het regelmatig in haar trainingen. Toch blijft ze het soms als te mentaal en ietwat zwaar ervaren. Dit verandert compleet als ze gaat samenwerken met haar collega Jacqui Halmans en vele overeenkomsten ontdekt in de uitgangspunten en wijze van werken. Samen hebben ze uiteindelijk een manier van coachen ontwikkelt die Voice Dialogue en Transactionele Analyse samenbrengt in een speelse en energetische manier van coachen. Het concept “Coachen met Lef “ is geboren en samen richten ze zich op het opleiden van coaches en trainers.

 

Naast het coachen en trainen verzorgt ze regelmatig lezingen en workhops rondom Voice Dialogue en persoonlijk leiderschap.

Jacqui Halmans

Jacqui Halmans is trainer en coach. Zij geeft vorm aan haar missie om coaches, managers en trainers te laten ervaren dat diepgang en speelsheid prima kunnen samengaan. Eerder publiceerde zij het boek Coachen met lef.

 

Jacqui krijgt inspiratie van haar coachees en deelnemers. Van goed kijken en luisteren naar mensen. Van haar kinderen. En van de natuur.

Anita Bakker Jacqui Halmans