Spelen met conflicten

Spelen met conflicten

Drie kaartspellen om je conflictvaardigheid te verbeteren

Francine ten Hoedt, Marijke Lingsma | Boom uitgevers Amsterdam

Met het kaartspel Spelen met conflicten bekwaam je je in de kunst van het vreedzaam ruziemaken. Leer je eigen gedrag in conflicten herkennen en hoe het anders kan. Verleg je grenzen om tot betere afstemming te komen bij conflicten.

Hoe kun je een ruzie veranderen in een waardevolle leersituatie? Hoe kun je een conflict gebruiken om je relaties sterker te maken? De drie sets kaarten in dit spel helpen je conflictvaardiger te worden.

  • ‘Rode knop’: 50 kaarten met gedrag dat ruzie opwekt of verergert, bijvoorbeeld Afkraken, IWAB-jes-gedrag: Ik Weet Alles Beter, In de rede vallen.
  • ‘Respect man!’: 50 kaarten met gedrag dat de angel uit het conflict haalt, bijvoorbeeld Aandachtig luisteren, Aanraken, Even afstand nemen.
  • ‘Ruzie mag’: 50 tipkaarten met gedrag dat kan helpen een conflict op te lossen, bijvoorbeeld: Een conflict is een botsing van waarheden die niet in een verhaal passen.


Voor wie?
Spelen met conflicten kan worden gebruikt voor zelfreflectie of als speels instrument voor managers, coaches en andere professionals die mensen en teams begeleiden.


Download het competentieformulier en extra situatiekaarten

Spelen met conflicten_De competentie conflictvaardig

Spelen met conflicten_Situatiekaarten_werk

Spelen met conflicten_Situatiekaarten_studie

Spelen met conflicten_Situatiekaarten_familie

Spelen met conflicten_Situatiekaarten_vrienden

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt bemiddelt in conflichten, coacht in werksituaties, geeft trainingen, faciliteert congressen, schrijft boeken en ontwikkelt leermaterialen.

Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is medeoprichter van drie businessschools en heeft meer dan dertig jaar ervaring in leidinggeven. Ze is (co)auteur van diverse boeken over (team)coaching, die altijd uitgaan van systeem- en progressiegericht werken. In 2020 werd haar de NOBCO Quality Award toegekend. Ze is altijd mateloos nieuwsgierig naar de vraag waarom dingen niet lukken en hoe ze in stand worden gehouden. Er is altijd een uitweg. Resultaatgericht, nuchter én praktisch vanuit verantwoord handelen, al is coachend leidinggeven echt wel wat anders dan coachen alleen, weet ze uit ervaring

 

Systeemgerichte coaching

Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingsboeken op haar naam staan.

 

Een inspirator binnen het coachvak

Binnen het coachgebied wordt ze gezien als ‘toonaangevend en inspirerend’. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen, zoals het gedrag van één medewerker of teamleider. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. 

 

Marijke's bron van inspiratie

Lingsma haalt haar inspiratie uit haar intervisiegroep van vier vrouwelijke directeuren van opleidingsinstituten, uit haar contact met deelnemers en de coachopleiders die zij ontmoet bij Coachboulevard en wanneer zij samen met andere schrijft, wanneer je botst over wat je belangrijk vind. Maar ook doet zij inspiratie op tijdens het reizen, in andere werelden komt haar brein onverwachts tot de meest mooie ideeën.

Francine ten Hoedt Marijke Lingsma