Alle blogposts

De zomer van... Marijke Leys

De zomer is in volle gang en daarmee ook de vakantietijd. Hoe laten coaches en andere professioneel begeleiders hun werk los in deze periode? We vroegen het aan Marijke Leys, oprichter van het Voice Dialogue Instituut in België en auteur van Oog in oog met kwetsbaarheid.

De zomer van... Marijke Leys

Hoe laat jij je werk los?

Ik probeer alles zo goed mogelijk af te ronden, en vooral duidelijke afspraken te maken in de groepspraktijk om ervoor te zorgen dat er een goed back up systeem is voor onze psychotherapiecliënten. Pas dan ben ik echt gerust. Liefst vertrek ik zo snel mogelijk op reis. Dan kan ik het beste alles loslaten, wanneer ik onmiddellijk in een ander land terechtkom. Meestal duurt het dan nog wel enkele dagen voor ik voel dat de gedachtestroom begint stil te vallen. Mijn ritme vertraagt gestaag. Ik neem graag 3 tot 4 weken vakantie na elkaar, zodat ik echt de kans krijg om even af te schakelen. Op het einde van die periode komt dan stilaan weer de stroom van ideeën op gang, nieuwe projecten ontstaan dan op een heel organische manier.

Welk(e) boek(en) lees jij tijdens je vakantie? Probeer je juist een inhaalslag te maken in de vakliteratuur of lees je ter ontspanning iets totaal anders?

Ik neem geen vakliteratuur mee. Dat doe ik heel bewust. Ik heb net een vakboek geschreven en heb 2 jaar bijna uitsluitend vakliteratuur gelezen. Doorgaans lees ik elke zomer minstens 5 romans. Enkele jaren geleden schakelde ik voor romans over op een e-reader. Dat was toch een hele overgang. Ik heb heel graag een boek in mijn handen. De boekenkasten begonnen echter  uit te puilen en de reiskoffers werden zwaar. Als ik een boek echt in mijn boekenkast wil hebben, dan gebeurt het wel eens dat ik het nadien toch in hard copy koop. Tot nu toe is dat één keer gebeurd: ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara heb ik dus 2 keer in mijn bezit.

Ik wacht nog steeds op de volgende roman die me zo erg raakt. Dit jaar kijk ik uit naar ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp en ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. ‘De dag van de doden’, het laatste deel in de Frieda Klein reeks van Nicci French is wellicht al uit voor ik op reis vertrek. Ik heb al die boeken telkens op één à twee dagen verslonden.

Wat is jouw favoriete vakantieactiviteit?

Ik vertoef heel graag in het buitenland. Elk jaar doe ik zeker een citytrip in Europa met mijn puberzoon maar ik maak ook een langere reis. Dat kan evengoed 2 weken op 1 plek zijn in Zuid Frankrijk, als een rondreis door de Verenigde Staten. Ik hou van de combinatie van genieten van de natuur en steden bezoeken. Lekker eten hoort daar zeker bij. Ik bereid me meestal vrij goed voor, dat is een deel van het plezier vind ik. Toch kan ik ook heel erg genieten van onverwachte ontdekkingen. Naast de reizen die we ondernemen is de zomertijd de uitgelezen kans om alle vriendinnen te ontmoeten, een festivalletje mee te pikken hier en daar, en als het weer het toelaat te genieten van de zon op mijn terras. De zon, een ligzetel, een gin tonic en het gevoel dat je de volgende weken vrij bent, dat is heerlijk.


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 3-7-2018