Alle blogposts

Marielle Groot - Nietsdoen is maar niks

Druk zijn is de makkelijke weg, een verslaving en de sociale norm. Alsmaar bezig zijn om ons maar niet te hoeven vervelen, om maar niet te hoeven nadenken of om maar niet te hoeven voelen. Ook ons brein is erop ingesteld om prikkels te willen verwerken, nietsdoen is maar niks voor ons brein. Allemaal prima natuurlijk, zolang je jezelf maar niet voorbij loopt en je geen stressklachten ontwikkelt.

Druk zijn is de veilige keuze, hoe gek dat ook klinkt ... Daarnaast hebben we ook altijd haast. Maar waar haasten we ons eigenlijk voor? Er is te veel afleiding, er zijn te veel dingen die we moeten en te veel dingen die we willen. Om dat allemaal efficiënt in een dag te gieten, haasten we ons om zo tijd over te houden voor al die andere zaken.

Realiseer je eens dat alle informatie die wij op een dag verzamelen gewoonweg niet te verwerken valt. Daarnaast denken wij dat wij kunnen multitasken. We kunnen veel als mens, maar iets wat wij niet kunnen, is multitasken. Door het constant switchen tussen taken gaat er veel tijd, energie en creativiteit verloren. En dan vragen wij ons aan het eind van de week af waarom wij ons zo moe voelen en waarom de tijd zo snel gaat. Vertragen betekent meer genieten in het hier-en-nu, de tijd gaat langzamer en je komt letterlijk tot rust.

Waar het voornamelijk misgaat, is als wij een middag niks te doen hebben en hem gaan vullen met een activiteit. Want vergeet niet dat sociale contacten en vrijetijdsbesteding ongemerkt ook activiteiten en een vorm van inspanning zijn. Bouw rust tussen de activiteiten in.

De mens komt vrijwel altijd tijd tekort, maar als we dan opeens een keer tijd over hebben, weten we er even geen raad mee. Dit komt omdat we te veel plannen, een verwachtingspatroon hebben en weinig flexibel zijn. Als een vriendin bijvoorbeeld op het laatste moment afbelt, komt hierdoor spontaan tijd vrij, maar vaak zien wij dat anders. We raken teleurgesteld, worden onzeker, misschien zelfs boos, allerlei emoties die kunnen opspelen. Maar probeer het eens van de andere kant te bekijken. Je hebt spontaan tijd over!

Zie de tijd die op zo'n moment vrijkomt als een geschenk, als een magisch moment met onverwachte wending. Check in met jezelf, in het hier-en-nu en voel waar je behoefte aan hebt en ga dat doen! Door te sterk gefocust te zijn en te veel de controle te willen houden, gaan we voorbij aan onszelf en vergeten we te genieten van wat er al is. Plan letterlijk tijd in je agenda om niks te doen, te lummelen, te lezen, te dagdromen, te luieren, te wandelen zonder doel. Vertrouw erop dat het zo moet zijn, laat het los en sta open voor het spontane, het magische en het onbekende. Laat het zijn en leef!

Marielle is coach bij GROOT in coaching. 


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 30-6-2020