Alle blogposts

Marije de Groot - Over schaamte

Ik liep stage bij een reisbureau en moest een telefoontje plegen. Om een reis te kunnen boeken in het systeem moest er een code worden opgevraagd bij de luchtvaartmaatschappij. En om die code op te vragen had ik zelf ook een code nodig, een lange reeks cijfers en letters. Ik bereidde me dus eerst goed voor. Alles was op papier bij de hand en collega’s stonden in de buurt om te helpen. Niets werd aan het toeval overgelaten, iets om al zenuwachtig van te worden op zich. En dat werd ik ook: superzenuwachtig. Maar daar ging ik, ik belde het nummer.

Ultiem moment

Een vriendelijke dame stond mij te woord en loodste mij door de vragen heen. Ingewikkelde cijferreeksen werden moeiteloos uitgewisseld en op werkelijk alle soorten vragen was ik voorbereid, behalve op deze: ‘En hoe heet het reisbureau waar je werkt?’ Ik bleef stil. ‘Hallo? Waar werk je?’, klonk het aan de andere kant van de lijn. Ik maakte een geluid en dat werd in mijn omgeving opgevat als een vraag om een code. Collega’s stonden van alles naar me te roepen, blaadjes werden onder mijn neus geschoven, maar niets hielp. Ik wist niet meer hoe mijn reisbureau heette waar ik al drie maanden werkte en ik durfde het ook niet te vragen. Maar zo aan de lijn blijven hangen kon ook niet, dus uiteindelijk moest ik wel vragen ‘Hoe heten we hier ook alweer?’ Niemand had die vraag verwacht, dus toen mijn collega’s mij stil en vragend bleven aankijken, moest ik het nog een keer vragen: ‘Hoe heet het reisbureau waar wij werken?’ Die ontzette blik van mijn collega’s en het gelach van de dame aan de andere kant van de lijn … het was een ultiem moment van schaamte voor mij. Ik wilde naar huis en nooit meer terugkomen.

Delen

Nu snap ik dat een te hoog opgebouwde spanning en het niet mogen falen juist tot dit soort black-outs kunnen leiden. En ik zie ook dat ik niet de enige ben die weleens hapert in een situatie. Er zijn ook situaties waar schaamte zo wezenlijk aanwezig is, dat het niet meer alleen een lastig moment was, maar een heel leven beheerst. Denk maar aan de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en de impact die dat heeft, mede of volledig gevormd door schaamte. Als schaamte een te groot deel van je leven inneemt, deel die schaamte dan met iemand die je vertrouwt, op een moment wat je zelf kiest. Zodra je het hebt gedeeld, valt er wat van je af en kan je je richten op wat je ermee wil om verder te komen of hoe er anders naar te (leren) kijken.

Omarmen

Ik worstel nog weleens met gevoelens van schaamte, maar ben me er meer van bewust dat het verbergen die schaamte voedt. Zo kijk ik nu heel anders naar dat moment van schaamte toen bij dat reisbureau (het bureau bestaat niet meer trouwens, misschien voelde ik dat al aankomen). Het is nu een grappige anekdote waar ik zelf het hardst om kan lachen. Bovendien volgden daar nog vele andere schaamtevolle en schaamteloze situaties op, iets wat ik ben gaan zien als onderdeel van het leven en wat je kan omarmen, hoe lastig dat soms ook is.

Als hr-professional en coacht helpt Marije de Groot bij personeelsvraagstukken die nèt even wat meer aandacht of kennis vragen. marijedegroot.nl


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 13-6-2022