Alle blogposts

Tom van Ruiten - Hoe kunnen we de digitale wereld effectief omarmen als coach?

Dat we in een periode van digitalisering zitten is geen nieuws. Aan alle kanten komen we oplossingen tegen die ons leven makkelijker en prettiger maken. Van Spotify, dat je toegang geeft tot een enorme muziekbibliotheek, tot Airbnb, dat een oplossing biedt om makkelijk een huis te huren en te verhuren. Nu deze ontwikkeling blijvend gaande is, is het de vraag hoe wij er eigenlijk mee omgaan in de wereld van coaching en professionele begeleiding.

Ik ben nog net geboren in de wereld van digitale transformatie en liep al langer met deze vraag. Al meer dan 11 jaar zit ik in de coach- en trainingswereld en de afgelopen jaren heb ik beperkte veranderingen gezien. Door de pandemie heeft online coaching een sprong gemaakt, maar verder wordt de digitalisering minimaal tot niet geïntegreerd: coachingstrajecten die van sessie tot sessie werken, trainingsblokken om de X weken etc. En daar wil ik een verandering in brengen. 

De coach- en trainingswereld is fantastisch en we doen mooi werk met z’n allen. Toch geloof ik dat we meer effect gaan hebben als we ook aansluiten bij de veranderende (digitale) omgeving. Daarom vond ik mijn antwoord in coachingsoftware. Software om je leven als coach makkelijker, leuker en vooral impactvoller te maken.

Ik geloof namelijk dat als coachees bewust, tussen de coachsessies en trainingsdagen, aan de slag gaan met hun ontwikkeling ze een veel diepere verandering doorgaan. Dit kan door middel van korte opdrachten, effectieve reminders, gewoontetrackers en andere opdrachten.

Of traditionele face-to-face gesprekken totaal gaan verdwijnen? Ik hoop het niet. Maar dat we meer kunnen doen om coachees te activeren, zonder dat wij de verantwoordelijkheid pakken van hun verandering, dat zeker!

Er komen dus online tools bij kijken om je hierbij te helpen, dit proces te automatiseren én jou als coach een professionaliseringsslag te laten maken.

Coachsoftware
Omdat coachsoftware relatief nieuw is in onze markt, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt: waarom zou ik gebruik maken van coaching software? Wat zijn de voordelen? En welke problemen worden hiermee opgelost?

Wat mij betreft zijn er drie voordelen:

Voordeel 1: Overzicht & Transparantie
Elk coachingstraject begint met een set van goede afspraken, zodat je hetzelfde vertrekpunt hebt als je coachee. Je maakt de eerste afspraak en het traject gaat van start. Coachsoftware zorgt ervoor dat alle communicatie gecentraliseerd is op één plek. Vaak via een chat waarmee je laagdrempelig (spraak)berichten heen en weer kunt sturen. Nu is de communicatie met je coachee niet alleen platte tekst, je geeft opdrachten, je maakt afspraken en notities, je stuurt vragenlijsten uit en misschien deel je bestanden. Hoe praktisch als dit alles op één plek te vinden is? Zowel voor jou, als voor je coachee. Gewoon lekker transparant, overzichtelijk en eenvoudig.

Voordeel 2: Effectieve coachtools
Effectieve coachtools: iets waar ik lang naar op zoek ben geweest. Als je gebruikmaakt van intuïtieve en laagdrempelige tools kan dit een enorme verdieping bieden op iemands ontwikkeltraject. De meeste coaches maken hier al gebruik van door middel van opdrachten voor thuis, bijvoorbeeld aan de hand van een gewoontetracker, vragenlijsten en online trainingen.
En het wordt helemaal interessant als dit alles in de vorm van een app kan. Hoe fijn is het als coachees een herinnering krijgen op hun telefoon en direct aan hun ontwikkeling kunnen werken wanneer zij dat willen? Of als ze een vragenlijst willen invullen, ze dit simpelweg via hun smartphone kunnen doen en niet achter hun computer hoeven te zitten? Het zou zomaar de reden kunnen zijn dat ze voor jou kiezen als coach.

Voordeel 3: Professionaliteit
Een voorwaarde van professionele coaching is dat je je zaken goed op orde hebt. Je hebt een of meerdere opleidingen gevolgd, schoolt jezelf regelmatig bij en je zorgt ervoor dat de kaders om aan de slag te gaan goed zijn.
Een professioneel kader is dat je coachee een persoonlijk account krijgt waar hij/zij alles kan volgen en kan vinden. (Zoals we tegenwoordig kennen met een elektronisch patiënten dossier.)
Je biedt je coachee dan onder andere de mogelijkheid om makkelijk met je te communiceren, to-do lijsten en documenten te vinden en vragenlijsten in te vullen.
En wat misschien wel het belangrijkste is: dat je volgens de AVG-richtlijnen omgaat met privacygevoelige gegevens. Niet langer blaadjes in mappen (tenzij je een kluis hebt), documenten op je computer of notities online opslaan. Nee, netjes verwerkt achter digitale slot en grendel bij ISO-gecertificeerde partijen, die voortdurend back-ups maken zodat je niets kwijt raakt.

Kortom er zijn mogelijkheden om ook in de coaching- en trainingswereld profijt te halen uit de digitale transformatie. En wellicht is het ook een manier om je te onderscheiden van alle anderen.

Ik ben Tom van Ruiten. Zelf meer dan 11 jaar trainer/coach en founder van Trackler. Door een gebrek aan eenvoudige en coachingsgerichte software ben ik zelf naar de tekentafel gegaan. Nog steeds met één been in het vak ontwikkel ik samen met ons team (naar onze mening onmisbare) coaching software. Een tool gemaakt door coaches, voor coaches.

 


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 25-4-2022