Alle blogposts

Leren ondernemen van de groten

In een van mijn vorige blogs noemde ik enkele kwaliteiten voor succesvol ondernemerschap. Noem het natuurlijke talenten. In mijn boek Ondernemerschap voor coaches werk ik die uitgebreid uit. Ik stel nu dat het runnen van een coachpraktijk ‘ondernemend zijn’ vereist. Maar we zijn niet allemaal een natuurtalent als bijvoorbeeld Hennie van der Most die een kinderparadijs bouwt in een voormalige kerncentrale…

Er is veel van de grote ondernemers te leren. Een in mijn ogen knap ondernemer is Richard Branson, die ook in staat is zijn gedachtengoed op te schrijven en aldus wereldwijd zijn kennis en ervaring deelt. Een zeer lezenswaardig boek dat mij af en toe alleen al door de titel inspiratie geeft, is Gaat niet bestaat niet. Hierin beschrijft deze ondernemer en avonturier wat hij zoal heeft ondernomen vanaf zijn tienerjaren tot nu, van oprichter van een schoolkrant tot eigenaar van een platenmaatschappij en een luchtvaartmaatschappij. Hij beschrijft enkele competenties die bij het ondernemerschap verschil maken tussen slagen en mislukken. Hieronder geef ik enkele ‘Bransontips’ en ik daag de lezer uit zichzelf te beoordelen.

Ondernemen is eigenlijk gewoon doen wat je wil. Of het nu een schoolkrant is of een exorbitante ballonvlucht: Branson gelooft dat het mogelijk is wat hij wil. Misschien weet hij daarom wel goed zijn doelen te stellen en hij blijkt daar lol in te hebben. Opgeven en slecht voorbereiden komen niet zo snel in zijn vocabulaire voor.

Ondernemen is ook kansen grijpen en daarbij geen tijd verspillen. Ondernemers hebben eigenlijk altijd een positieve instelling: ‘het geld ligt op straat’. Bovendien kan het een aardige uitdaging zijn de grenzen van de regels te verkennen. Ding af, nagenoeg alles is onderhandelbaar. Probeer het eens gewoon op de markt om te oefenen. Kijk eens of je die kaas een euro goedkoper kunt krijgen. We hebben al eerder over lef gehad, dat geldt ook hiervoor. Trouwens, de succesvolle coach ziet eerder kansen dan obstakels.

Ondernemen is ook opportunistisch zijn, pogingen wagen iets nieuws of anders te doen om je dromen te verwezenlijken. Wie ontmoet je zoal op feestjes? Blijf wel met beide benen op de grond. Onvermijdelijk zijn er risico’s verbonden aan deze instelling, maar geloof in jezelf en heb niet zo snel spijt. Als het niet leuk is, zoek dan wat anders. Tenslotte heb je een keuze gemaakt op basis van informatie die je op dát moment had, en dat is goed.

Ondernemen is geld verdienen. Geld dient om dingen mogelijk te maken, om te beginnen een fatsoenlijk leven. Wees wel respectvol en handel ethisch. Wees eerlijk in zaken, doe wat je belooft en help anderen.

Ondernemen is plannen, ingrijpen en optreden waar dat nodig is. Lastige kwesties verdwijnen niet door je ogen te sluiten. Pak aan, herstel en los het op. Zoek dergelijke situaties goed uit en neem de tijd voor voorbereidingen. Er kan strijd nodig zijn.

Ondernemen is soms iets ‘terugdoen’ voor de wereld. Er zijn ondernemers die een percentage van hun opbrengsten structureel overmaken aan een goed doel en dat ook vermelden in hun uitingen en op facturen. Dat maakt indruk, omdat je zichtbaar meehelpt de wereld een stukje mooier te maken. Vraag je af wat je kunt doen om te helpen. Zelf help ik niet meer dan drie mensen die zich geen dure beroepscoach kunnen veroorloven, doorgaans vanwege ernstige situaties als verslaving of echtscheiding zonder vangnet. Je moet wel goed weten wat je doet. Onthoud dat je ondernemer bent en niet Sinterklaas.

Ondernemen is ook doorpakken. Snelheid is een zeer concurrerend wapen, wees onderscheidend en wel nu! Werk dan ook doelgericht, maar verzand niet in bureaucratie. Die papieren rompslomp werkt verlammend, maar regel je zaakjes wel slim. We behoren als zelfstandig professional niet direct tot de groep van ‘de grote jongens en meisjes’. En toch is heel veel van hen te leren. Voor mij klinkt bij ondernemers steeds door dat zij positief blijven denken en een opgewekte houding en groot herstellingsvermogen tonen, juist als het even tegenzit. Focus op wie je bent en wat je wilt betekenen. Vraag je wel steeds af in hoeverre je flexibel of beheersmatig van aard bent, of je de neiging hebt erg intern te kijken of juist de blik extern hebt gericht.


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 4-3-2014