Alle blogposts

Te weinig woorden

Dit blog gaat over woorden.

De meeste schrijvers moeten schrappen als ze hun manuscript bij de uitgever inleveren. Kill your darlings, krijgen ze dan te horen. Nou, dat gaat ons dus niet overkomen als we onze tekst medio december gaan inleveren, dachten wij. Laten we eens tellen hoeveel pagina’s c.q. woorden wij nu hebben.

Te weinig dus. En niet zo’n beetje te weinig! Er moet tekst bij. Ongelooflijk. En maar denken dat we veel te veel pagina’s zouden hebben. Het lijkt zo veel als je aan het schrijven bent. Bij het onder elkaar zetten van alle hoofdstukken komen we maar liefst 30 pagina’s te kort. Dat zijn 8.550 woorden.

Wat te doen? Marloes bellen. Na een korte stilte waarin ze naar ons verhaal luistert, klinkt er een subtiel ‘oeps’ door de telefoon. ‘Dat is wel kort. De meeste schrijvers moeten schrappen.’ Ja, ja, dat weten we. Compliment is dat we in de kern hebben geschreven, de essentie hebben weten te pakken. Maar dat levert geen extra pagina’s op. En we willen geen boek type zakformaat. Zo’n klein verfomfaaid boekje met een slappe kaft en een papierdikte a la toiletpapier dat je na een keer lezen weggooit. Het moet wel boddy hebben.

Er zijn wel wat trucjes te bedenken, geeft Marloes aan. Een kleuterlettergrootte, extra brede marges of een kleiner formaat boek. Maar willen we dat? Andere opties zijn bijlagen, songteksten, dichtregels, citaten, voorwoorden, dankwoorden, begrippenlijst, literatuurlijst of meer voetnoten. Extra hoofdstukken? Nee, dat laatste niet! We dachten dat we in grote lijnen klaar zouden zijn. De rek is er uit.

Extra bijlagen en een begrippenlijst is een goed idee. En lange voorwoorden en dankwoorden. Uiteraard nog steeds zeer verantwoord. He, het moet wel een boek met body worden.

Jacqui Halmans


Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit bericht.
  • Datum 27-10-2013