Opleidingenoverzicht

Practitioneropleiding Transactionele Analyse

Basiskennis en -vaardigheden

Verloopt communicatie met anderen weleens lastig en wil je ontdekken wat er nu precies gebeurt? Of wil je als begeleider of manager meer inzicht in communicatiepatronen en tools om mensen beter te begeleiden of aan te sturen?
Deze eenjarige practitionersopleiding Transactionele Analyse geeft je inzicht in gedrag en gedragspatronen, in bewuste en onbewuste interacties tussen jou en de ander en de oorzaak daarvan. En… je leert hoe je deze kunt veranderen. Tijdens deze opleiding ga je jezelf en anderen beter begrijpen en leer je drijfveren en onderstromen in de communicatie herkennen en beïnvloeden. Samenwerken- en leven wordt hierdoor begrijpelijker en eenvoudiger waarmee je belangrijke stappen zet op weg naar autonomie. Je leert tevens mensen professioneel te begeleiden of effectiever aan te sturen. Je ontdekt wat er gebeurt in communicatie, wat je tegenhoudt om iemand aan te spreken of feedback te geven of wat weerstand oproept wanneer jij iets initieert.

Kortom, een praktische opleiding waarin je inzicht in jezelf en je communicatie krijgt, je beter leert samenwerken, begeleiden en problemen op te lossen.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor wie al wat meer gedaan heeft in persoonlijke of professionele ontwikkeling en met name zijn kennis en gereedschapskist wil aanvullen met TA. Voor ieder die via de heldere concepten van Transactionele Analyse inzicht wil krijgen in psychologische achtergronden van communicatie.

Werkwijze

In deze training worden de belangrijkste TA begrippen zowel theoretisch als praktisch behandeld. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met veel praktische oefeningen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van actuele transacties die in de groep plaatsvinden.

Inhoud

In deze training komen Ouder-, Volwassene- en Kindrollen aan de orde, evenals transacties en communicatie-‘Spelen’ die helder maken wat er gebeurt tussen mensen onderling. Je leert hoe je een andere positie kunt innemen, lastige situaties kunt doorbreken en veranderen. Je onderzoekt je script – jouw levensplan – over hoe jij in deze wereld staat en ervoor zorgt dat je steeds weer doet wat je doet. Met andere woorden: hoe het komt dat je steeds opnieuw in een bepaald gedrag belandt, dit in stand houdt en hoe je dit kunt veranderen en sturing kunt geven aan je eigen communicatie.

Intervisie

Om je ervaringen tijdens de opleiding te integreren zijn momenten van reflectie en oefening noodzakelijk. Daarom wordt van de deelnemers verwacht dat zij tussen de cursusblokken deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.

Certificering

Het laatste blok van de opleiding wordt afgesloten met een onderdeel waarin de deelnemers in subgroepen hun leerervaringen gestalte geven. Wanneer alle blokken zijn gevolgd en het afsluitende onderdeel voldoende is gehonoreerd, ontvang je een certificaat. Deze opleiding is erkend door de European Association of Transactional Analysis (EATA) en de International Association of Transactional Analyses (ITAA) en bevat 52 erkende lesuren in Transactionele Analyse.

Voor meer informatie en inschrijving, zie Corael Opleidingen.

  • Start opleiding 9 okt 2019
  • Duur opleiding 8 dagen
  • Docent(en) Piet van Haaster
  • Instituut Corael Opleidingen
  • Vooropleiding hbo werk- en denkniveau
  • Prijs € 1.450,00

Gerelateerde onderwerpen