Opleidingenoverzicht

Systemisch adviseren

Inleiding

Deze opleiding richt zich op diegene die vanuit een adviserende of begeleidende rol gevraagd wordt bij te dragen aan verandering binnen professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen of netwerken.

In de opleiding Systemisch Adviseren leer je vanuit de systemische bril kijken naar dat wat in organisaties en teams speelt. Je krijgt inzicht in hoe je vanuit jouw plek kunt bijdragen aan helderheid en vitaliteit. Soms betekent dit ook beseffen dat jij vanuit jouw plek niet zoveel kunt doen als je zou willen, of inzien dat een (deel-)systeem haar einde heeft bereikt. Je leert je waarneming aan te scherpen zodat je gevoeliger wordt voor signalen en patronen van een systeem.   Kortom: je leert systemisch waarnemen, denken en handelen, zónder opstellingen. Je ontdekt manieren hoe je jouw adviseurschap kunt verrijken met het systemisch perspectief, zodat uiteindelijk organisaties beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn.

Meer info

Ben jij een adviseur (intern of extern), teamcoach, consultant of een transitiecoach? Merk je dat je soms vastloopt in je huidige mogelijkheden, omdat je weet dat er meer aan de hand is, maar je je vinger er niet achter krijgt? Of zou je je advies- en interventie mogelijkheden willen uitbreiden? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou. De opleiding richt zich op eenieder die advies en begeleiding biedt aan professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen, projectteams en netwerken.

Dit kun je na het afronden van de opleiding:

 • Naar organisaties en netwerken kijken met een systemische bril.
 • Je zintuigen (gewaar-zijn) als instrument benutten.
 • Werken vanuit de systemische basishouding.
 • Veel voorkomende patronen en dynamieken herkennen in teams, organisaties en netwerken.
 • Systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/functionarissen beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn.

 

Programma

De opleiding Systemisch Adviseren bestaat uit vier blokken van twee aaneengesloten dagen. Naast kennisoverdracht is er veel tijd om van en met elkaar te leren, te experimenteren en uit te proberen aan de hand van praktijksituaties. Tussen ieder blok ga je ook aan de slag in kleine (regionale) oefengroepen. Aangezien waarnemen en registreren essentiële vaardigheden zijn, staan er in elk blok ook diverse gewaarzijns-oefeningen op het programma. Je leert alledaagse interventies te doen vanuit de systemische invalshoek. Je leert dus niet om opstellingen te begeleiden. Soms gebruiken we mini-opstellingen als leermiddel, zodat je ‘plek-bewustzijn’ ontwikkelt.

Bij inschrijving ontvang je het boek Systemisch Adviseren: de organisatie als levend systeem (auteurs Siebke Kaat en Anton de Kroon). Dit boek wordt tevens gebruikt bij de opleiding.

Voor meer informatie en actuele data, zie Bert Hellinger Instituut Nederland.

 • Start opleiding 27 aug 2020
 • Duur opleiding 8 dagen (doorlooptijd 7 maanden)
 • Docent(en) Petra van de Kop
 • Instituut Bert Hellinger Instituut Nederland
 • Vooropleiding HBO werk- en denkniveau
 • Prijs € 3.200,00

Gerelateerde onderwerpen