Nieuwsoverzicht

Tien kwaliteiten van emotioneel intelligente mensen

Sommige mensen lijken een onbeperkte hoeveelheid succes te hebben, zowel in hun persoonlijke en professionele leven. Dat zou zo kunnen zijn omdat ze een hoge emotionele intelligentie bezitten. Volgens Psychology Today is ‘emotionele intelligentie het vermogen om je eigen emoties en de emoties van anderen te identificeren en beheren.’ Meestal heeft dit te maken met:

  • emotioneel bewustzijn, dat de mogelijkheid omvat om je eigen emoties te identificeren, evenals die van anderen;
  • het vermogen om emoties te benutten en deze toe te passen op taken zoals het oplossen van problemen;
  • de mogelijkheid om je emoties te beheersen, zoals de mogelijkheid om te kalmeren wanneer je overstuur bent.

Als je wilt weten of je een hoge emotionele intelligentie hebt (EI) of als je wilt werken aan het versterken van je EI om te slagen in het leven en je carrière, heeft Inc.com tien kwaliteiten op een rijtje gezet die mensen met een hoog EI allen delen.

1. Het zijn geen perfectionisten.
Als je perfectionistisch bent, kan dat het uitvoeren van taken en bereiken van doelen in de weg staan, omdat het kan leiden tot problemen om ergens mee te beginnen, uitstellen, en zoeken naar het juiste antwoord als er niet een is. Dit is de reden waarom mensen met een EI geen perfectionisten zijn. Ze beseffen dat perfectie niet bestaat en stuwen zichzelf vooruit. Als ze een fout maken, zullen ze aanpassingen maken en leren ze ervan.

2. Ze brengen balans aan tussen werken en spelen.
24 uur per dag werken en niet zorgen voor jezelf voegt onnodige stress en gezondheidsproblemen toe aan je leven. Dit is waarom mensen met een EI weten wanneer het tijd is om te werken en wanneer het tijd is om te spelen. Als ze het bijvoorbeeld nodig hebben om zich voor een paar uur of misschien wel een heel weekend los te koppelen van de wereld, dan zullen ze dat doen omdat ze de tijd nodig hebben om los te komen en stress te verminderen.

3. Ze omarmen verandering.
In plaats van bang te zijn voor verandering, realiseren emotioneel intelligente mensen zich dat verandering onderdeel is van het leven. Angst voor verandering belemmert succes, dus ze passen zich aan aan de veranderingen om hen heen en hebben altijd een plan als er iets verandert.

4. Ze zijn niet gemakkelijk afgeleid.
Mensen met een hoge EI hebben de vaardigheid om hun aandacht te houden bij de taak die ze moeten doen en zijn niet gemakkelijk afgeleid door hun omgeving, zoals tekst of willekeurige gedachten.

5. Ze zijn empathisch.
Psycholoog Daniel Goleman, auteur van het boek Emotionele intelligentie, vertelde The Huffington Post dat empathie een van de vijf componenten is van emotionele intelligentie. In feite zijn in staat zijn om met anderen in verband te treden, mededogen te tonen, en de tijd nemen om iemand te helpen alle cruciale onderdelen van EI. Bovendien maakt hun empathie mensen met EI nieuwsgierig naar anderen, wat ertoe leidt dat iemand die ze voor het eerst ontmoeten veel vragen stellen.

6. Zij kennen hun sterke en zwakke punten.
Emotioneel intelligente mensen weten waar ze goed in zijn en waar ze niet zo goed in zijn. Ze hebben niet alleen hun sterke en zwakke punten aanvaard; ze weten ook hoe ze hun sterke en zwakke punten kunnen benutten door te werken met de juiste mensen in de juiste situatie.

7. Ze zijn gemotiveerd.
Was je die ambitieuze en hardwerkende puber die gemotiveerd was om een doel te bereiken – en niet alleen omdat er een beloning aan het eind? Zelfs op jonge leeftijd zijn mensen met een EI echte doorzetters.

8. Ze richten zich niet op het verleden.
Mensen met een hoge EI hebben niet de tijd om maar in het verleden te blijven leven, omdat ze het te druk hebben met de kansen die morgen zal brengen. Ze laten zich niet verteren door fouten uit het verleden. Ze koesteren geen wrok. Dat veroorzaakt stress en voorkomt dat we vooruitkomen.

9. Ze focussen op het positieve.
Emotioneel intelligente mensen zouden liever hun tijd en energie besteden aan het oplossen van een probleem. In plaats van te hameren op het negatieve, kijken ze naar de positieve kanten en dat waar ze controle over hebben. Bovendien brengen ze hun tijd door met andere positieve mensen en niet met mensen die voortdurend klagen.

10. Ze stellen grenzen.
Terwijl mensen met een hoge EI misschien zachte eitjes lijken vanwege hun beleefdheid en mededogen, hebben ze in feite de kracht om grenzen te stellen. Ze weten bijvoorbeeld hoe ze nee kunnen zeggen tegen anderen. De reden? Het voorkomt dat ze overweldigd of gestresst raken, of een burn-out krijgen omdat ze te veel verplichtingen hebben. In plaats daarvan zijn ze zich ervan bewust dat het nee-zeggen hen bevrijdt van het voldoen aan eerdere beloftes.

Bron: Inc.com

  • Datum 12 feb 2016

Gerelateerde onderwerpen