Nieuwsoverzicht

Vers van de pers

Bijblijven bij de ontwikkelingen op je vakgebied of op zoek naar nieuwe inspiratie? Of op zoek naar interessante boeken voor onder de kerstboom? Er zijn weer veel nieuwe boeken verschenen op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling. We hebben een selectie gemaakt van tien interessante titels, waarvan een deel integraal te lezen is in Coachlink en die alle te koop zijn in de Coachlinkwebshop.

Met deze keer:

 

CLBSusan van Ass, Het complete loopbaanboek
Paperback & gratis e-book, 250 blz., € 39,90, ISBN: 9789024403769

<lees de complete inhoud van dit boek op Coachlink>

Loopbaanprofessionals kunnen het verschil maken. Zij hebben waardevolle kennis en ervaring als het gaat om mensen en werk, voor individuen, maar ook voor organisaties die meer inzicht zoeken in de nieuwe dynamiek en de consequenties voor hun management en beleid.

Werkenden van vandaag moeten flexibel zijn om tot hun recht te komen en zich professioneel en persoonlijk te ontplooien. De begeleiding van werkenden bij het ontwikkelen van hun talenten en het ontdekken van hun passie kan niet meer zonder inzicht in loopbaantheorieën, arbeidsmarktverhoudingen en organisatieverandering. Dit complete boek brengt het brede vakgebied van de loopbaanprofessional in kaart. Het biedt een inhoudelijk overzicht van het theoretisch kader waarbinnen de loopbaanbegeleiding plaatsvindt en geeft inzicht in de praktijk van het begeleidingsproces en de bijbehorende methoden, technieken en instrumenten.
Dit boek komt tot stand door medewerking van een groot aantal loopbaanprofessionals en staat onder redactie van coach en (HR-)adviseur Susan van Ass.

OICobi Brouwer, Onorthodoxe interventies bij coachen. De kunst van het ontregelen (herziene editie)
Paperback & gratis e-book, 160 blz., € 22,50, ISBN: 9789024403967

Onorthodoxe interventies zijn – vaak ongedachte – impulsen en ingrepen in een coachtraject die iemand uit de eigen comfortzone halen en in beweging kunnen brengen. Ze zijn erop gericht om dat wat onbeweeglijk in iemand lijkt uit te dagen tot daadwerkelijk veranderen

Onorthodoxe interventies bij coachen is als een spiegel voor coaches, supervisoren, managers, veranderkundigen en anderen, die met liefdevolle scherpte mensen begeleiden in hun ontwikkeling. Waarnemen en inlevingsvermogen zijn hiervoor de noodzakelijke bases. Van hieruit kunnen interventies ontstaan in een consult of gesprek. Onorthodoxe interventies hebben geen voorbedachte rade en zijn passend binnen de werkelijkheid van degene die wordt gecoacht of begeleid. Een belangrijk credo van dit boek is: ‘Coach, ken jezelf!’

Onorthodoxe interventies bij coachen won in oktober 2013 de NOBCO-juryprijs ‘Beste coachboek van het decennium’. Uit het juryrapport: ‘Unaniem vonden de juryleden dit boek zeer oorspronkelijk, provocerend en uitdagend, maar vooral ook speels en daardoor het meest inspirerend. De jury stelt de veelkleurige invalshoeken van de auteur, die tot originele interventies leiden, en de leuke praktijkvoorbeelden, zeer op prijs.’

GrasdEster de Bruine, Roderik Bender, Hoe groen is jouw gras? Als je (soms) baalt van je baan
Paperback/e-book, 144 blz., 17,95/9,99 ISBN 9789462201644/ 9789058754349

<lees de complete inhoud van dit boek op Coachlink>

Reorganisaties, onmogelijke targets, een baas die geen waardering heeft voor wat jij doet of gewoon werk waar je op uitgekeken bent. Maar liefst 40% van de werknemers verlangt regelmatig naar een andere baan.
De oplossing van loopbaancoaches ligt voor de hand: volg je passie! Is het dan een kwestie van durf, of heb je gewoon gelijk dat je op je hoede bent? Dit boek helpt je om verder te kijken dan die eenvoudige oplossing. En zo te voorkomen dat je achteraf teleurgesteld bent, omdat je helemaal niet vond wat je zocht of je oude valkuilen meeneemt naar een nieuwe baan.

Onderzoek met dit boek waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Hoe je met kleine en slimme bijsturingen kunt bereiken dat je het al veel beter naar je zin hebt, en je gras iets groener kunt maken. En leer vooral er zelf anders in te staan; je frustratie en angst te bestrijden door gezonder te denken. Ontwikkel tenslotte een realistisch Plan B, waardoor je met meer rust, durf en relativering in je werk kunt staan.

OCLouis Cauffman, Oplossingsgerichte coaching. Simpel werkt het best
Paperback & gratis e-book, 160 blz., € 22,50, ISBN: 9789024403844

<lees de complete inhoud van dit boek op Coachlink>

Oplossingsgericht denken helpt om problemen op een simpele manier om te zetten in doelen, die op hun beurt vertaald worden in uitdagingen. Oplossingsgericht coachen vertrekt vanuit een mensbeeld waarbij er, hoe moeilijk en uitzichtloos de situatie ook lijkt, altijd krachtbronnen bestaan. Krachtbronnen zijn zaken die ondanks alles toch nog werken en die je kan gebruiken om je doel te bereiken.
De probleemgerichte coach vraagt: ‘Wat gaat er allemaal niet en waarom?’
De oplossingsgerichte coach vraagt: ‘Wat gaat er ondanks de problemen allemaal nog wel?’
Oplossingsgerichte coaching is geschikt voor iedereen die mensen leidt en begeleidt. Het kan een gids zijn bij individuele contacten, is bruikbaar in het werken met teams én bij veranderingsprocessen binnen een hele organisatie.
Simpel is niet makkelijk.

BSKoen De Vos, Brainstormen. 50.000 ideeën per dag
Paperback & gratis e-book, 272 blz., € 24,90, ISBN: 9789024404094

Brainstormen is een volledige en praktische gids voor iedereen die brainstormt en brainstormsessies leidt. Het beschrijft vele technieken, methodes, oefeningen en theorieën om – alleen of in een groep – meer en betere ideeën te bedenken.

In dit boek:
• Honderd brainstormtechnieken om nieuwe invalshoeken aan te boren en ze uit te werken tot sterke ideeën.
• Van probleem tot oplossing in drie eenvoudige stappen.
• Hoe organiseer je een succesvolle groepsbrainstorm?
• En hoe brainstorm je in je eentje?
• Leer brainstormsessies begeleiden met meer schwung en resultaat.
• Brainstormen implementeren in je organisatie: van sporadische vijfminutensessies tot structureel bedrijfsproces.

Brainstormen is voor iedereen die beter wil worden in het bedenken van nieuwe ideeën (ontwerpers, redacteuren, productontwikkelaars, reclamemakers, conceptdenkers, …). En voor iedereen die iets ‘met groepen doet’ (consultants, trainers, facilitators, leraren, projectleiders, ...).

KetsManfred Kets de Vries, Kets de Vries over executive coaching
Paperback/e-book, 136 blz., € 17,95/9,99 ISBN 9789462201613/9789058754424

Het coachen van lastige executives kan wel degelijk een positieve ervaring zijn, zo laat Manfred Kets de Vries zien met dit boek. Hij steekt coaches een hart onder de riem en reikt hun tegelijkertijd de nodige handvatten aan waarmee ze beter opgewassen zullen zijn tegen executives die niet alleen hun organisatie, maar ook anderen schade berokkenen.

Aan de hand van interventies uit de coachingpraktijk van de auteur zelf maakt de lezer kennis met de volgende 8 types executives:
• de narcistische executive
• de afstandelijke executive
• de paranoïde executive
• de ‘bipolaire’ executive
• de psychopatische executive
• de ‘autistische’ executive
• de passief-agressieve executive
• de obsessief-compulsieve executive

De eenzame momenten van verwarring die zich aandienen tijdens een dergelijk coachingtraject, worden vroeg of laat afgewisseld met momenten van herkenning, zo verzekert Kets de Vries zijn lezer. Iedere coach kan uiteindelijk patronen leren herkennen en vat krijgen op wat er aan de hand is.

MagieBas Mouton, Magie in al je communicatie
Paperback inclusief gratis e-book, 208 blz., €20, ISBN 9789024403752

Vergeet alle presentatietechnieken, taaltrucjes, communicatie- en mediatrainingen die gericht zijn op uiterlijkheden en het vermijden van risico’s. De magie in communicatie – het gevoel dat een verhaal klopt, inspireert en tot actie aanzet – zit niet in houding, intonatie of woordkeuze. Het gaat erom jezelf te laten zien, écht iets te vertellen en anderen daarin mee te durven nemen.

Een briljante speech uit 2004 maakte Obama vier jaar later president van de Verenigde Staten. Door één TED-talk werd Brené Brown een wereldwijde thought leader.  Steve Jobs verkocht door zijn presentaties miljoenen producten. Steven Hawking groeide door zijn verhalen uit tot een fenomeen.

Een goed verhaal kan het leven van de spreker en de wereld van het publiek veranderen. Dat is wat Bas Mouton magische communicatie noemt. Ook jouw verhaal kan het verschil maken. Hoe kun je magie in ál je communicatie brengen? Het antwoord op die vraag is nog nooit zo eenvoudig beantwoord als in dit boek: IK zeg IETS tegen JOU. Of het nu gaat om een impactvolle presentatie, een inspirerende speech of een briljante sollicitatiebrief, met de krachtige en eenvoudige methode in dit boek kun je je publiek écht raken, op geheel eigen wijze.


DelegerenTaco Oosterkamp, Schaamteloos delegeren. De belangrijkste geheimen voor groei door je team te professionaliseren
Paperback/e-book, 176 blz., €19,95/14,99 ISBN 9789462201682/ 9789461278319

‘Ik kan het zelf beter.’ — ‘Ik kan het sneller.’ — ‘En ze doen het toch niet zoals ik het wil.’ Klinkt bekend? Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die moderne leiders, directeuren, managers en ondernemers nodig hebben. Maar er wordt nog veel mee geworsteld. Dat moet anders, want delegeren helpt om tijd vrij te maken. Tijd om te werken aan de groei van je impact, omzet en werkplezier. Bovendien helpt het om je team te professionaliseren. Wie schaamteloos gaat delegeren kan zijn eigen werktijd ook nog eens dramatisch inperken, goed voor de broodnodige balans tussen werk en privéleven.

Schaamteloos delegeren is geen droge kost, maar een heerlijk leesbaar managementboek voor op kantoor, in bed of aan het strand. Bestsellerauteur Taco Oosterkamp geeft veel praktische tips, maar legt ook uit welke methodes en concepten erachter zitten. En hij vertelt met smaak verhalen van zijn klanten en zichzelf.

De gratis online training bij dit boek geeft het laatste zetje om ook zelf schaamteloos te gaan delegeren!

DocentHerberd Prinsen, Sanne van Drenth, Collega Coach - Docent Coach. Handboek voor de praktijk
Paperback, 175 blz., € 29,99, ISBN 9789401428910

Als je collega's ziet worstelen en je wilt in de organisatie iets voor deze collega's betekenen, dan zou de rol van collega-coach je kunnen liggen. Collega-coaching is een snelgroeiende vorm van zorg in organisaties. Dit boek geeft een heldere uitleg van de methode collega-coaching en hoe deze in de praktijk toe te passen.

Bij coaching van collega's begeleiden professioneel opgeleide coaches hun eigen collega's. Zij doen dit vanuit een open, oordeelvrije houding. Uit ervaringen met collega-coaching blijkt dat dit veel voordelen biedt voor de organisatie. Het geeft zowel de organisatie als werknemers de kans zich verder te ontwikkelen en te groeien. Het verhoogt het welbevinden en heeft een positieve invloed op de kwaliteit en productiviteit.

Collega coach | Docent coach gaat in op verschillende theorieën en visies die ten grondslag liggen aan coaching, zoals contextuele therapie, systeemtherapie en transactionele analyse. Ook is er aandacht voor de ethiek van coachen. Het boek biedt naast achtergrondinformatie veel praktische handvatten om je coachingsvaardigheden te vergroten, beschrijvingen van interventies en voorbeelden uit de praktijk.


DodoGyuri Vergouw, Het Dodo-effect. Over gedragsverandering in organisaties
Paperback & gratis e-book, 184 blz., € 20,00, ISBN: 9789024403851

<lees de inhoud van dit boek op Coachlink>

Mensen zijn vreemde wezens, maar we lijken onszelf in gekte en irrationaliteit te overtreffen als we samenkomen in organisaties.
Terwijl wereldwijd wordt gezocht naar oprecht leiderschap, zien we in de media regelmatig dat leiders en managers er vooral op zijn gericht de eigen positie te versterken. Dat leidt tot zowel bewust als onbewust afwijkend gedrag dat ons blijft verbazen. Soms met positieve, maar vaker met grote negatieve gevolgen voor organisaties en de medewerkers.
Dit boek biedt een bonte verzameling van menselijk gedrag in al zijn facetten, van klokkenluiders tot het dodo-effect en van injaloetitis tot de trivialiteitswet van Parkinson. Vaak herkenbaar, soms pijnlijk, af en toe hilarisch, maar gelukkig ook met oplossingen vanuit de dagelijkse praktijk. Dit maakt gedragsverandering binnen organisaties, gericht op leiders en medewerkers met oprechte intenties, grijpbaar en concreet.
Het dodo-effect is een eyeopener voor managers, consultants en iedereen die zich regelmatig binnen organisaties beweegt.

  • Datum 03 dec 2015

Gerelateerde onderwerpen