Nieuwsoverzicht

6 oktober is Nationale Dag van de Coaches (in Amerika)

Op 19 september 1972 riep de Amerikaanse president Richard Nixon in proclamatie 4157 6 oktober uit tot Nationale Dag van de Coaches. Die dag wordt ook in 2015 gevierd. 

Het mag niet heel verrassend zijn dat deze proclamatie van Nixon betrekking had op sportcoaches, in 1972 was er van niet-sportcoaches in die zin van het woord nog geen sprake. Nixon begint zijn proclamatie met het in herinnering roepen van de mooie prestaties van Amerikaanse sporters in dat jaar, waarin onder andere tijdens de Olympische Spelen in München 94 medailles werden behaald. Nixon gaat als volgt verder: 

En toch, ondanks het talent van deze mannen en vrouwen en de belofte die ze in zich hebben, velen van hen zouden niet tot hun huidige prestaties zijn gekomen zonder de begeleiding en aanmoediging van degenen die hen hebben gecoacht in elke fase van hun progressie. Of ze nou wel of geen topsporter zullen worden, de meeste mensen die deelnemen aan georganiseerde sport zullen betere burgers worden als gevolg van de lessen die ze hebben geleerd van hun coaches en vanwege het voorbeeld dat hun coaches voor hen hebben gesteld.

Coaches zijn zeer gekwalificeerde leraren in zeer gespecialiseerde gebieden. Maar meer dan dat, zijn ze vrienden en begeleiders die helpen belangrijke attitudes bij te brengen die hen hun hele leven zullen dienen. Ik weet uit mijn eigen ervaring hoeveel een begrijpende coach kan doen om het leven van een jong iemand vorm te geven. Want een coach kan een student helpen om de waarde te leren begrijpen van teamwork, discipline en een gezonde houding ten opzichte van de concurrentie. Een coach kan een jong iemand leren hoe je met gratie kunt winnen en hoe je kunt groeien van een nederlaag. Een coach kan helpen bij het opbouwen van de morele vezels waarvan onze toekomst als een natie afhangt.

De coaches van Amerika, in de sport en in vele andere gebieden van inspanning, werken niet voor hun persoonlijke glorie. Hun tevredenheid komt meestal door de prestaties van de anderen die ze hebben geholpen.

[…]

Het is daarom dat, ik, Richard Nixon, President van de Verenigde Staten van Amerika […] hierbij 6 oktober 1972 uitroep tot de Nationale Dag van de Coaches.

Veel van wat Nixon 43 jaar geleden zei, heeft anno 2015 betrekking op wat beroepscoaches in hun werk voorstaan. Misschien wordt het ook in Nederland tijd voor een Nationale Coachdag.

  • Datum 06 okt 2015

Gerelateerde onderwerpen