Nieuwsoverzicht

Onderzoek naar spelen als professionele begeleiding

Michiel de Ronde verdedigde op 13 maart zijn academisch proefschrift ‘Speelruimte. Een praktijkgericht onderzoek naar het gebruik van spel in begeleidingssituaties’ aan de Universiteit van Tilburg.

In het veld van de professionele begeleiding, zoals coaching, training en advisering, wordt steeds meer gebruikgemaakt van allerlei vormen van spel. Er is de afgelopen twintig jaar enorm veel praktijkliteratuur op dit terrein verschenen. Het aanbod varieert van dramawerkvormen tot coachen met paarden, van labyrintlopen tot simulatiespelen en van strategieontwikkeling met lego tot creatieve expressie met klei en karton. De wetenschappelijke reflectie en theorievorming blijft echter ver achter bij de ontwikkeling van al deze praktische methoden, waardoor het gevaar van ongefundeerd handelen bestaat.

Michiel de Ronde heeft daarom onderzoek gedaan naar de waarde en werking van begeleidingskundige spelvormen. Ook is onderzocht over welke vaardigheden de begeleider moet beschikken om effectief gebruik te maken van spel. In deze studie worden concrete richtlijnen gepresenteerd die een fundament geven aan de inzet van speelse werkvormen in de begeleidingskundige praktijk.

Michiel de Ronde ontwikkelde het spel De Luistercoach (lees hier meer over De Luistercoach als coachingstechniek). Ook is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Begeleidingskunde.

Bron: www.growinggames.nl