Nieuwsoverzicht

Duits onderzoek: coaching werkt

De Berlijnse Quadriga University en het wereldwijde adviesbureau Egon Zehnder hebben het grootste coachingonderzoek in Duitsland uitgevoerd. Uit het onderzoek onder ongeveer 2000 HR-professionals en executives bleek dat coaching op dit moment een van de populairste ontwikkelmaatregelen is voor het topmanagement.

Het doel van het onderzoek is het bevorderen van de professionalisering van coaching in een bedrijfscontext. De deelnemers aan het onderzoek is gevraagd hoe topmanagers in de organisatie coaching ervaren en beoefenen en hoe effectief coaching wordt beoordeeld.

De kernpunten van het onderzoek op een rij:

1 Coaching wordt veel ingezet
Een derde van de leidinggevenden maakt al heel vaak gebruik van coaching – na training is coaching de meest gebruikte vorm in gestandaardiseerde ontwikkelingsprogramma's. Met name hogere en middenmanagers en high potentials zijn vaste klanten. Als belangrijkste aanleidingen voor coaching worden genoemd: het begeleiden van veranderprocessen, conflictoplossing en het verhelderen van persoonlijke vragen – altijd onder het leidende principe van zelfreflectie.
Wolfhart Pentz, hoogleraar leiderschap en personeelsontwikkeling aan de Quadriga University en consultant bij Egon Zehnder zegt hierover: ‘In ons werk zien we hoe toenemende complexiteit en constante verandering op alle niveaus iets van leidinggevenden vragen. Goed leiderschap begint met een bewuste perceptie van de innerlijke en uiterlijke context. Coaching helpt hier en de positieve opleving van het vak weerspiegelt dat.’

2 Coaching werkt
Mensen zijn na coaching gelukkiger en productiever dan voorheen en veranderen hun gedrag sterker en langduriger dan na training. Over het algemeen beoordeelt bijna 80 procent coaching als redelijk of zeer effectief. Ook het imago van coaching is veranderd: de meerderheid ziet het niet meer als een zwaktebod; zo’n 70 procent van de ondervraagden beschouwt het als een positieve ontwikkelmethode.

3 Coaching heeft nog meer groeipotentieel
60 procent van de deelnemers aan het onderzoek zou in principe meer coaching willen aanbieden in hun bedrijf. Maar coaching als toekomstgerichte kwalificatiemaatstaf is nog geen standaard en wordt door professionals nauwelijks gebruikt. David Nitschke, Hoofd van de Coaching Academy van de Quadriga University: ‘Coaching kan als “populair” instrument verder worden versterkt door systematische evaluatie, het creëren van transparantie en uniformiteit in coachingaccreditaties en meer standaardisatie in de opleiding van coaches.’

4 Coachend leidinggeven is in zwang
Uit de resultaten bleek ook dat coachend leidinggeven in zwang is. 54 procent van de respondenten geeft aan dat het aanleren van coachingstechnieken vaak of altijd onderdeel zijn van de training en ontwikkeling van leidinggevenden. De gecoachte coach – de leidinggevende die coachingstechnieken toepast en die zelf ook wordt gecoacht – beschouwen de onderzoekers als de toekomst van leiderschap.

Bron: www.quadriga-hochschule.com/news/quadriga-hochschule-veroeffentlicht-deutschlands-groesste-coaching-studie/
Beeld: UX Indonesia via Unsplash

 

  • Datum 19 jul 2022

Gerelateerde onderwerpen