Nieuwsoverzicht

Lezen over schaamte? Coachlink Magazine 17 is verschenen

Het nieuwe Coachlink Magazine is verschenen. Het staat geheel in het teken van een emotie die we vaak uit de weg willen gaan: schaamte. 

We kennen het allemaal wel, je wordt rood – zelfs nu nog, weken of misschien wel jaren later – als je terugdenkt aan die ene gebeurtenis, dat moment waarop je iets deed waarvoor je wel door de grond kon zakken. Je schaamde je, en nu nog steeds. In haar TED Talk ‘Listening to shame’ zegt Brené Brown hierover: ‘Als we onze weg naar elkaar willen terugvinden, moeten we empathie begrijpen en kennen, want empathie is het tegengif voor schaamte. Als je schaamte in een petrischaaltje legt, dan heeft het drie dingen nodig om exponentieel te groeien: verborgenheid, stilte en beoordeling. Als je dezelfde hoeveelheid schaamte onder empathie bedelft, kan ze niet overleven. De twee krachtigste woorden als we het moeilijk hebben: ik ook.’

Je kunt schaamte ook tot kracht maken, het kan een drijfveer zijn om dingen te veranderen. Maar is het niet ook een oproep zijn om jezelf met meer compassie en aanvaarding te beschouwen? Om je kwetsbaarheid te tonen? Fouten te mogen maken? Hoe ga jij om met je eigen schaamte, en hoe help je coachees daarbij?

De meeschrijvers aan dit magazine bogen zich over dit onderwerp en belichten de vele aspecten van schaamte. In de interviews belichten psychiater Frans Schalkwijk en bedrijfskundige en psycholoog Marjon Bohré de rol die schaamte speelt in hun dagelijkse werkpraktijken. En uiteraard zijn er weer de rubrieken met boekrecensies, favoriete werkvormen en het antwoord op de vraag hoe een coach coach werd. 

Lees het Coachlink Magazine.

Nog meer lezen over dit onderwerp? Op Coachlink vind je er tal van artikelen over. 

  • Datum 17 jun 2022

Gerelateerde onderwerpen