Nieuwsoverzicht

Onderzoek naar 'coachzoekers'

Wat zijn de vragen waarmee mensen bij een coach komen? En hoe vinden ze überhaupt een coach? Psychologie Magazine zocht het uit. 

Was er jarenlang sprake van een aantal van 40 duizend coaches, tegenwoordig zijn het er zelfs meer dan 60 duizend, zo blijkt uit cijfers van de KvK. Zo veel aanbod maakt het voor 'coachklanten' niet per se eenvoudig om een coach te vinden. Want hoe bepaalt een coachee wie goed is? En wie goed is voor zijn specifieke vraagstuk?

Psychologie Magazine, dat in het oktobernummer veel aandacht besteedt aan coaching, onderzocht met onderzoeksbureau Team Vier onder ruim 500 Nederlanders hoe mensen een een coach vinden. Ze stelden de vraag bij welke problemen of vragen mensen naar een coach stappen en wanneer ze liever naar een psycholoog gaan. En hoe zoeken ze uit of we een goeie hebben? En wat levert al die coaching uiteindelijk op?

Uit het onderzoek blijkt dat het een behoorlijke zoektocht is. 21 procent van de ‘overwegers’ zegt niet te weten hoe ze een goede coach kunnen vinden en 20 procent ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er wel behoefte is aan coaching: 1 op de 5 Nederlanders heeft op dit moment een vraag of probleem waarbij ze graag professionele hulp zouden willen. Bijna een kwart (22 procent) loopt bij een coach of heeft ooit coaching gehad.

Ook werd onderzocht wat de top 5 vragen is waarmee mensen naar een coach stappen: 

 1. Stress en burn-out (30%)
 2. Passend werk vinden (30%)
 3. Werk-privébalans (24%)
 4. Grenzen stellen (mening geven, assertiviteit) (20%)
 5. Milder worden naar jezelf en/of anderen (minder perfectionistisch) (18%)

De top 5 van Psychologie Magazine wijkt maar heel licht af van de top 5 coachvragen die naar voren kwam uit het benchmarkonderzoek van de NOBCO (2018), waarbij coaches zelf konden aangeven met welke vragen hun coachees bij hen kwamen:

 1. Balans werk-privé
 2. Zelfontplooiing
 3. Stress en/of Burn-out
 4. Samenwerken met collega’s
 5. Loopbaan/carrière

 

Bronnen: 

www.coachfinder.nl/artikel/onderzoek

nobco.nl/onderzoek/kennisbank/benchmark-coaching

Beeld: Kelly Sikkema via Unsplash

 • Datum 16 okt 2019

Gerelateerde onderwerpen