Nieuwsoverzicht

Ben jij klaar voor de AVG?

Aanstaande vrijdag 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, afgekort de AVG (in het Engels de GDPR, General Data Protection Regulation), is de nieuwe wet- en regelgeving omtrent bescherming van persoonsgegevens. De privacyrechten van betrokkenen worden uitgebreid en organisaties die persoonsgegevens verwerken krijgen meer verantwoordelijkheden. Bovendien kunnen organisaties grote boetes krijgen van tot wel 20 miljoen euro opgelegd krijgen als ze de regelgeving niet volgen. Verwerkt jouw organisatie persoonsgegevens? Dan moet ook jouw organisatie voldoen aan de AVG.

De AVG-checker
Om op gestructureerde manier inzichtelijk te maken hoe jouw organisatie er voor staat en wat je nog moet doen is deze AVG-checker ontwikkeld. Om te voldoen aan de AVG heb je namelijk een waslijst aan bewijsmateriaal nodig, bestaande uit verwerkingsregisters, verwerkersovereenkomsten, beveiligingsmaatregelen en nog veel meer. 

Hoe werkt de AVG-checker?
De AVG-checker stelt je een aantal vragen die jij beantwoordt. Er worden zo weinig mogelijk juridische termen gebruikt. Waar zulke termen onvermijdelijk zijn, worden ze uitgelegd en vind je een linkje naar een bron met meer uitleg erbij. Afhankelijk van je antwoorden krijg je een score in hoeverre jouw organisatie voldoet aan de AVG. Ook krijg je een heldere to-do list met van de activiteiten die nog aandacht verdienen om te voldoen aan de AVG. Als je een score hebt van 100% mag je de AVG-proof badge downloaden voor bijvoorbeeld op je website.

Aan de slag!

Bron: Pluform. 

  • Datum 23 mei 2018

Gerelateerde onderwerpen