Nieuwsoverzicht

Onderzoek CBS: meer dan de helft van de volwassenen leert bij naast hun baan

52 procent van de volwassenen met een betaalde baan leren tijdens hun werkzame leven bij. Dat blijkt uit cijfers van de Adult Education Survey, een onderzoek dat het CBS uitvoert in opdracht van Eurostat. Ruim de helft van de 25- tot 65-jarige werkenden volgt werkgerelateerde cursussen.

Dat is na Zwitserland het hoogste percentage in Europa. ‘Het gaat dan om doorgaans kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. Begeleide training op de werkplek, bijvoorbeeld een inwerktraject voor nieuwe medewerkers, valt hier niet onder’, aldus het CBS.

Verplichting en carrièrekansen

Voor verreweg de meesten (acht op de tien) is het beter uitoefenen van hun werk een van de belangrijkste redenen voor bijscholing. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing. De helft van de werkenden noemt zo’n verplichting als reden. Dit geldt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en welzijn en in de financiële dienstverlening. Het vergroten van carrièrekansen is voor 44 procent de reden voor bijscholing.

Veranderende arbeidsmarkt

De CBS-onderzoekers schrijven dat vanwege de veranderende arbeidsmarkt (digitalisering, robotisering en flexibilisering) het belang van bijscholing toeneemt om relevant te blijven. Het vergroten van carrièrekansen is voor de helft van hen reden voor bijscholing. Het opstarten van een eigen bedrijf wordt door een veel kleiner aandeel van de werkenden genoemd (6 procent). Naast een motivatie op het gebied van werk noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen, zoals het opdoen van kennis en vaardigheden die hun interesse hebben, of die nuttig zijn in het dagelijks leven.

Bron: CBS, NIDAP

  • Datum 08 mei 2018

Gerelateerde onderwerpen